Problem för sjöfarten i kylans spår

Den stränga och långvariga kylan har medfört att det blivit problem för sjöfarten. Bland annat i Vänern och i Göta älv. Till och med har det bildats en flera meter tjock ispropp som sträcker sig över hela Göta älv vid Nol, norr om Kungälv.

– Vi har ganska mycket is i kanelen just nu, ibland får vi stora isstycken som släpper ifrån land, när de buntar ihop sig får vi en ispropp. All is som åker med strömmen ner, blir som ett stort timmerbröte. Till slut blir det så mycket is att fartygen behöver bogsering igenom, säger Ingvar Dyberg, chef för Vänerns sjötrafikområde.

– En annan konsekvens är att vattnet stiger ovanför isproppen. Det som inträffade igår var att vattnet steg nästan två meter. Då börjar det bli otrevligt för fastighetsägare intill älven, de kan  få vatten i källare.

Vad gör ni nu?

– Nu kör vi med stora bogserbåten.

En pump vid en av slussarna i Trollhättan gör att vattnet körs runt samtidigt som Sjöfartsverkets personal spolar ångande hett vatten mot ena slussporten, allt för att förhindra att ännu mer is bildas.

Även om problemen med is är störst i Göta älv, med isproppen i Nol, är det problem i hela Värnen med isvallar in mot Vänersborgsviken och Kinnevik vid Lidköping.

Det närmaste dygnet ska fyra fartyg ut från Vänern, samtidigt som två fartyg är på väg mot Värnen. Från och med söndags infördes särskilda restriktioner för fartyg i Göta älv, igår kom också isbrytaren Scandica till undsättning till Vänern.

– Jag gillar inte att det är så här kallt för vi får mer och mer bekymmer. Det värsta scenariot är naturligtvis om vi får börja bogsera fartyg över hela Vänern fram och tillbaka mellan hamnarna. Men där tror jag inte vi hamnar.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".