Kina stärker sitt grepp om Afrika

Den nya supermakten Kinas utrikesminister Yang Jiechi besöker nu en rad afrikanska länder där Kina öser in pengar för att bygga upp den afrikanska infrastrukturen, samtidigt som Kina säkrar kontrakt i fråga om sin energisäkerhet.

– Vår uppgift är att säkra det kenyanska folkets intressen, sade Kinas utrikesminister Yang Jiechi när han avslutade sitt besök i Kenya, innan han skulle resa vidare till Nigeria i dag.

Under Kenyabesöket offentliggjordes en rad nya kinesiskt finansierade projekt, bland annat bygget av en ny hamn i Kenya i staden Lamu. Dessutom investerar Kina i en uppgradering av det kenyanska järnvägsnätet.

Förutom att Kina hjälper till att bygga upp infrastrukturen för den största ekonomin i Östafrika får Kenya även 50 miljoner kronor som hjälp till en rad andra utvecklingsprojekt.

Kina för sin del säkrar därmed transporterna av den sudanska oljan via Kenya - dessutom, får man förmoda, en tacksam kontinent som nu slipper vända sig till de gamla kolonialmakterna i väst. Gamla kolonialmakter ses som besvärliga av många auktoritära ledare i Afrika.

Kina ställer nämligen inga krav på demokratiutveckling eller frågor som berör mänskliga rättigheter.

Nigerias oljeminister Odein Ajumogobia uttalade sig i en intervju för det amerikanska tv-bolaget CNN för en tid sedan.

– Kineserna erbjuder hjälp i fråga om att utveckla vår infrastruktur. Våra gamla traditionella partners har inte erbjudit sådan hjälp. Så vi tänker prata med dem som erbjuder sig att utveckla vårt land, sade den nigerianske oljeministern Ajumbogobia.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".