Intensiv forskning pågår för att minska angreppen av rotröta. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Rotröta orsakar miljardkostnader varje år

Angrepp av rotröta som är ett av de allvarligaste angreppen på den svenska granskogen skulle kunna minskas med en annan skötsel av skogen. Skadorna som varje år orsakar enorma kostnader skulle kunna mildras genom relativt enkla åtgärder.

Nästan var femte gran drabbas av rotröta som orsakas framförallt av svampen rotticka. Angripna granar kan i värsta fall dö och kvalitén på den angripna skogen försämras radikalt.

Jonas Rönnberg som är forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet säger att det handlar om stora ekonomiska förluster.

– Det rör sig kanske om uppåt en miljard kronor årligen, kanske till och med lite högre, säger han.

Skogsbruket har tidigare känt till att stubbar från äldre granar kan sprida rotröta till granar i närheten av stubbarna.

Detta har kunnat åtgärdas genom att behandla stubbarna eller genom att avverka vintertid.

Nu har forskare kunnat visa att även stubbar från små granar som uppstår i samband med röjning sprider rotrötan. En upptäckt som kan få stor betydelse för hur skogen ska skötas.

– Jag blev lite förvånad över detta. Jag hade kanske inte räknat med att de minsta stubbarna skulle sprida smittan vidare, säger Jonas Rönnberg.

Med tanke på att rotrötan orsakar skador för miljardbelopp varje år pågår det en intensiv forskning för att minska angreppen.

Nu tycks forskarna ha hittat ytterliggare en pusselbit i kampen mot rotrötan.

– Kan vi på något sätt bidra till att förlusterna så att man kan fokusera åtgärderna på andra och bättre åtgärder så tycker jag att det är jättebra, säger Jonas Rönnberg.

David Svanberg, Jönköping
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".