Säkerhetsföretaget Blackwater anlitades flitigt av Bushadministrationen, bland annat för att skydda amerikanska diplomater i Irak. Foto: Gervasio Sanchez/Scanpix.

Privata säkerhetsföretag vinnare i krig

Amerikanska Blackwater är ett av de privata säkerhetsföretag som agerar i en miljardbransch som har växt snabbt. Nu har svenska forskare börjat undersöka effekterna av marknadstänkandet hos privata säkerhetsföretag.

– Globalt sett så har den privata säkerhetssektorn varit en framgångssaga i stora stycken, säger Göteborgsforskaren Joakim Berndtsson, expert på den typ av privata säkerhetsföretag som anlitas av bland annat amerikanska militären för uppdrag som till exempel beväpnad eskort eller underrättelsearbete i till exempel Irak och Afghanistan.

Blackwater, som numera heter Xe, är det mest kända av de säkerhetsföretag som även tar på sig delvis militära uppdrag. Enligt Joakim Berndtsson har marknaden för privata säkerhetsföretag växt med i genomsnitt 6-7 procent per år ända sedan början av 1990-talet.

– Vissa incidenter och händelser i världen har ju spelat branschen i händerna. Som 11 september exempelvis, som har piskat upp uppfattningen att vi har ett ökat behov av säkerhet, säger Joakim Berndtsson.

Bara företaget DynCorp omsätter runt 2 miljarder dollar per år och nästan alla pengarna kommer från amerikanska statskassan.

Men det här är en verksamhet där mycket är höljt i dunkel och inte ens amerikanska myndigheter vet exakt hur mycket skattepengar som USA slussar vidare till privata säkerhetsföretag med delvis militära uppdrag.

Grova uppskattningar säger att USA har betalat mellan 6 och 10 miljarder dollar bara för privata säkerhetsuppdrag i Irak under åren efter Saddam Husseins fall.

– Det pekar ändå på vilken omfattning branschen har, tycker jag, säger Joakim Berndtsson.

Han har nu fått pengar av Vetenskapsrådet för att, tillsammans med forskarkollegan Maria Stern vid Institutionen för globala studier vid Göteborgs universitet, under tre år studera bland annat hur privata säkerhetsföretag väljer att beskriva säkerhetsläget i ett visst område. Något som kan påverka hur många och hur välbetalda uppdrag företagen sedan får.

- En del företag misstänks för att ha överdrivit behovet av viss utrustning, som vapen eller skyddsutrustning, för att få det inkluderat i sina kontrakt. Det här har blivit ett problem för att det kostar väldigt mycket pengar givetvis.

Anställda vid vissa privata säkerhetsföretag har liknats vid forna tiders legosoldater som gick ut i krig för den kung eller furste som kunde betala och framför allt Blackwater har blivit oerhört kritiserat för sitt agerande i Irak.

Det som verkligen fick igång proteststormen var när fem Blackwater-anställda för drygt två år sedan sköt ihjäl uppemot 17 civila irakier i en gatukorsning i Bagdad. Det här är något som Iraks regering nu alltså vill stämma Blackwater för vid domstolar i både Irak och USA.

Och Joakim Berndtsson håller till stor del med de som kritiserar företag som Blackwater och DynCorp.

– Det är särskilt problematiskt eftersom det finns så pass dålig kontroll, eller har varit så pass dålig kontroll, på företagen. I stora stycken är det ett demokratiproblem att det inte finns någon, eller i alla fall väldigt dålig, kontroll över hur företagen beter sig eller vad man gör på marken. Och det tycker jag är ett stort problem, säger Joakim Berndtsson som forskar om privata säkerhetsföretag.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".