Här började hela historien.

Allt gick snett i terroristbekämpning

En slovakisk man greps i tisdags i Irland. Polisen i Slovakien hade utan hans vetskap gömt sprängmedel i hans packning för att testa säkerhetsrutinerna. Men det explosiva materialet glömdes bort och hamnade i Dublin.

Förmodligen tyckte den slovakiska polisen att den hade en raffinerad plan när den i hemlighet placerade ungefär ett hekto sprängämne i ryggsäcken som tillhörde elektrikern Stefan Gonda, som skulle flyga till Irland. Bombhundarna på flygplatsen skulle testas.

Och hundarna, de skötte sig, de markerade att det fanns något slags bomb där.

Med poliserna var det sämre. De glömde bort att ta ut sprängmedlet och Gonda gick ovetande ombord på planet. Piloten fick ingen vettig information och flög iväg och på flygplatsen i Dublin visste man heller ingenting om det kommer en passagerare med något bomblikt i bagaget. Det här var i lördags.

I tisdags omringade irländsk polis det hus i Dublin där Gonda bodde och flera byggnader evakuerades. Poliserna hade fått vad de säger var "ett mycket vagt tips" från Slovakien om att en man kunde ha sprängmedel med sig - den irländska arméns bombdesarmeringssoldater skickades in och Gonda arresterades. Efter tre timmar frigavs han. En vice premiärminister i Bratislava hade ringt och bett om ursäkt.

Men den slovakiska polisen framhärdar att den inte gjort fel och säger till exempel att den visst varnat flygplatsen i Dublin. Det var bara det att det telex den skickat iväg hamnade på fel adress och dessutom var det skrivet på så dålig engelska att det var svårt att förstå.

Till polisens försvar ska sägas att sprängämnet saknade utlösningsanordning, vilket innebär att det inte kunde explodera som en konventionell bomb. Men terroristexperter världen över är milt sagt förbluffade över det enorma schabblet. Med sådana vänner behöver kampen mot terrorismen knappast några fiender.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".