8 januari 2005 drog Gudrun in över södra Sverige och orsakade stor förödelse. Arkivfoto: Ola Andersson/Scanpix.
FEM ÅR EFTER GUDRUN

Fler skogsägare försäkrade mot storm

I dag är det fem år sedan stormen Gudruns kraftiga vindar drog in över Sydsverige. Efter stormen har allt fler skogsägare valt att försäkra sin skog mot framtida stormar.

Skogsägaren Svenolof Persagård tillhörde dem som redan innan Gudrun hade valt att försäkra sin skog mot storm.

– Jag har ju hållit på med skogen och sett hur det kan blåsa ned. Och jag insåg också att det inte är säkert att vi har sett allt som kan hända utan det kan bli värre. Egentligen vet vi ingenting om framtiden och precis vad som helst kan hända. Det måste man nog ha klart för sig, säger Svenolof Persagård.

Några råddjur hastar iväg framför oss på det jättelika hygget en mil utanför Värnamo. Här reste sig skogen stolt mot skyn morgonen den 8 januari 2005. Dagen efter var var skogen borta.

– Det låg alltihopa här, utom en rad efter vägen.

Svenolof Persagård hade försäkrat sin skog mot storm. Det innebar att han fick ekonomisk ersättning för mycket av de skador och kostnader som Gudrun förde med sig.

Innan stormen Gudruns härjningar hade ungefär hälften av landets skogsägare en liknande försäkring. Efter stormen har intresset ökat betydligt. Det säger Hans Frank på Länsförsäkringar

– Oavsett vad det är för typ av skador man snackar om så ökar intresset när man ser att det kan hända och händer, säger Hans Franke.

Länsförsäkringar är den klart största aktören när det gäller stormförsäkringar för landets privata skogsägare.

Efter Gudrun betalade de ut tre miljarder kronor till de drabbade skogsägarna. En utbetalning som gjort att stormförsäkringen efter stormen blivit dubbelt så dyr som innan Gudrun.

Trots det har intresset ökat och sju av tio skogsägare är numera försäkrade.

– Många av oss hade nog inte funderat över om det fanns ett behov för en stormförsäkring. Stormen Gudrun var ju den första riktigt kännbara stormen där skog blev skadad.

Svenolof Persagård har under de senaste 30 åren arbetat heltid med sin skog och levt på den avkastning som skogen ger.

Trots att han var försäkrad var det smärtsamt att se sitt livsverk förändras över en natt och minnena lever fortfarande kvar.

– På nätterna när man hör stormen tjuta i huset och det knakar och brakar så sover man inte så bra, säger Svenolof Persagård.

David Svanberg, Jönköping
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".