Efterfrågan på päls från mink är stor i Ryssland och Kina. Foto: Catarina Friskman/SR.

Pälsbranschen stark i lågkonjunkturen

2009 var ett bottenår för många branscher. En bransch som klarade sig undan lågkonjunkturen är pälsbranschen. Här har priserna hållit i sig och efterfrågan har varit hög.

Drygt 3 000 avelsminkar får sina burar rensade av Håkan Eliasson på farmen på Listerlandet i Blekinge.

Inte en skylt avslöjar att det är en minkfarm som ligger bakom det heltäckande stängslet av korrugerad plåt. Innanför vaktar Håkan Eliassons två ryska bergschäfrar på 60, 70 kilo styck.

- Man är orolig för sina djur hela tiden, så att de inte släpps ut eller kommer till skada.

Går det åt mycket resurser till att tänka på sådana saker?

- Ja vi har ju larm och hundar och bevakningsfirma här, säger Håkan Eliasson.

Trots höga säkerhetskostnader och lågkonjunktur har lönsamheten för pälsbranschen det senaste året varit fortsatt god, säger Håkan Eliasson.

- Trots världskonjunkturen och nedgången i hela världen har skinnpriserna hållit sig hyfsade i alla fall, en liten lätt nedgång, men ändå bra lönsamhet, säger Håkan Eliasson.

Här i Blekinge finns hälften av landets omkring 80 minkfarmar. Antalet minkgårdar har sjunkit kraftigt.

Som mest fanns det omkring 1 500 farmare i Sverige, men lönsamhetsproblem har gjort att mindre har slagits ihop till större.

Produktionen minskar inte. Nästan 1,5 miljoner skinn produceras varje år i Sverige.

Anledningen till att branschen inte har märkt av den ekonomiska krisen är att marknaden framför allt finns i två länder, säger Jörgen Martinsson, ordförande för Sveriges Pälsdjursuppfödares Riksförbund.

- Våra största marknader är Ryssland och Kina. Ryssland har ju haft det tufft ekonomiskt, men kineserna tuffar på som aldrig förr. Det är där marknaden finns både för skinnen och för de färdiga plaggen, säger Jörgen Martinsson.

Vädret har stor inverkan på pälspriserna. I år kom vintern tidigt till Kina. Det har direkt drivit upp priserna. På senaste auktionen i Köpenhamn såldes skinnen för mellan 20 och 40 procent mer jämfört med auktionen i september.

Även om man bortser från vädret varierar priserna omotiverat kraftigt. Marknadsanalytiker har till och med slutat göra prognoser eftersom priserna på päls är så oförutsägbara.

Det har funnits lagförslag som vill förbjuda branschen i Sverige och minkfarmare lever under ständiga attentat och hot. Attentaten är inget som påverkar själva pälspriserna och Håkan Eliasson på Listerlandet tror på framtiden.

- Vi tror på stigande priser nu för att det säljer mycket mer färdiga plagg detta år jämfört med förra året. Det ser ljust ut, säger minkfarmaren Håkan Eliasson

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".