A-kasseskulder kan gå till kronofogden

Många av de medlemmar som straffade ut sig ur a-kassorna när avgifterna höjdes kraftigt 2007 har inte betalat sin skuld. Men hur a-kassorna hanterar dessa skulder varierar.

– För vår del 2007 så var det ungefär en miljon kronor som det handlade om. För att inte det skulle belasta kvarvarande medlemmar så fattade styrelsen ett beslut om att vi ska försöka få in det här. Efter betalningspåminnelse så kan det gå till kronofogden också, säger Michael Ribbenhag som är föreståndare för Sveriges arbetares a-kassa.

Har ni haft några ärenden som har gått till kronofogden?

– Ett hundratal ärenden har vi som har gått till kronofogden, säger Michael Ribbenhag.

Sveriges arbetares a-kassa, Saak, är en av landets minsta. Det är också en av de nio kassor som tar ut över 400 kronor i månadsavgift sedan den förhöjda avgiften infördes 2007, efter ett beslut i riksdagen.

Den förhöjda avgiften drabbade kassor med många arbetslösa extra hårt. Saak tappade över 4 000 av sina 12 000 medlemmar och många av dem struntade i att betala avgift under de tre uppsägningsmånaderna.

Ändå måste Saak betala in den förhöjda avgiften till staten för de medlemmarna, vilket alltså kostade kassan en miljon.

Även IF Metalls a-kassa tar ut en avgift på över 400 kronor i månaden. Kassan har tappat nästan 50 000 av sina 360 000 medlemmar.

De som straffade ut sig ur IF Metalls kassa efterlämnade skulder på mellan 10 och 15 miljoner. Hittills har IF Metall valt att bara skicka påminnelsebrev till de före detta medlemmarna.

Men kanske är det dags att tänka om, säger Åke Ljunggren, som är föreståndare för IF Metalls a-kassa.

– Någonstans finns det ju en gräns för hur länge vi kan vänta med att få in pengarna. Och var den går vågar jag inte säga nu för det är inte gratis att använda kronofogdemyndigheten heller. I de fall där det inte finns några pengar att utmäta så kostar det ju pengar för övriga medlemmar. Så det är ett vägval här hur hårt vi ska gå fram, säger Åke Ljunggren på IF Metalls a-kassa.

Hur stor den sammanlagda skulden efter avhoppade medlemmar är finns det inga uppgifter om. Men även välbärgade och växande kassor har utestående fordringar.

Akademikernas a-kassa har exempelvis drygt 607 000 medlemmar nu, vilket är en toppnotering. Avgiften sänktes vid årsskiftet till 90 kronor i månaden.

De som smet ifrån avgiften under uppsägningstiden från denna kassa behöver inte oroa sig för att hamna i Kronofogdens register, säger kassaföreståndare Katarina Bengtson Ekström.

– Vi skickar inledningsvis ett antal påminnelser om att de ska betala. Vi skickar kravbrev men däremot så har vi bestämt sedan ett antal år tillbaka att inte driva in de fordringarna rättsligt. Vi går alltså inte till kronofogde eller tingsrätt, säger Katarina Bengtson Ekström, Akademikernas kassaföreståndare.

Birgitta Johansson
birgitta.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".