Under sex dygn samlades pengar in till kampen mot malaria. Foto: Adam Ihse/Scanpix.

Misstänkt bedrägeri mot Musikhjälpen

SR:s och SVT:s direktsända insamling Musikhjälpen i december kan ha utsatts för ett bedrägeri.

Under sändningen kunde tittare och lyssnare skicka in önskemål om låtar till ett sms-nummer som var kopplat till belopp som skänktes till Radiohjälpens insamling mot malaria.

Under direktsändningen i SVT natten mellan den 19 och 20 december byttes numret som tittarna kunde sms:a in pengar till ut under 21 minuter. I stället visades ett nummer som inte är kopplat till Radiohjälpen.

Bluffnumret stängdes av i måndags efter att Etiska rådet för betalteletjänster varnat för att det använts i samband med andra bluffmejl och obeställda sms-meddelanden som lett till prenumerationstjänster.

Produktionsledare Pär Nordahl på SVT bekräftar det inträffade. Han hänvisar till mänskliga faktorn och säger att felet korrigerades omedelbart efter upptäckt.

Han säger också att man nu ska utreda det inträffade och se till att pengarna i slutänden hamnar hos rätt mottagare.

Hur mycket pengar som kom in till det felaktiga sms-numret är ännu inte känt.

Musikhjälpen, som sändes under sex dagar i december, är ett samarbete mellan SVT, Sveriges Radio och Radiohjälpen.

Tre programledare sände dygnet runt och svenskarna uppmanades att skicka in sms för att önska en låt och stödja kampen mot malaria.

Evenemanget sändes direkt i radio och tv. Sammanlagt gav insamlingen drygt 5,7 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista