Islänningarna är splittrade om återbetalningen.

Island sätter datum för Icesave-röstning

I dag samlas det isländska parlamentet Alltinget för att bestämma datum för folkomröstningen om det omstridda skuldavtalet Icesave där Island ska betala tillbaka miljarder till utländska kunder efter landets bankkrasch.

Folkomröstningen har tvingats fram av president Ólafur Ragnar Grímsson som inte godkände de villkor regeringen och Alltinget har gått med på för återbetalning av förluster holländska och brittiska kunder har gjort i den isländska bankkraschen. Och många islänningar tycker att han gjorde rätt.

– Det var ett bra beslut att låta frågan avgöras av folket, säger Johannes Andersen. Det har stärkt presidentens ställning, folk tror mer på honom nu, säger Johannes innan han jäktar vidare i det stora köpcentret Kringlan i Reykjavik.

Internetbanken Icesave var en av de isländska banker som kraschade hösten 2008. Kunder i Storbritannien och Nederländerna förlorade mycket pengar som regeringarna där har ersatt.

Men länderna kräver att Island, enligt regelverket, skall betala i slutändan. Det handlar om nästan 40 miljarder kronor. Och det är villkoren för den återbetalningen som presidenten, efter kraftiga folkliga protester mot avtalet, inte godkänner utan låter frågan gå till folkomröstning.

Men samtidigt verkar det som om många nu börjar fundera över konsekvenserna om folket säger nej till Icesave-uppgörelsen.

– Först var jag emot Icesave-avtalet, men nu vet jag inte, sanningen att säga kan jag inte bestämma mig, säger Paulin Gudmundsdottir och hon tror att det samma gäller många islänningar i dag.

Om inte Island betalar enligt en uppgörelse som accepteras internationellt riskerar landet att betraktas som opålitligt. Det blir svårt för Island att få nödvändiga lån och dörren till EU stängs.

Den isländske finansministern Steingrimmur Sigfusson besöker i dag sina nordiska grannar för att inte de skall frysa utlovade lån till Island.

Och visst finns det en oro bland islänningarna hur det här med den ekonomiska kraschen och dess följder kommer att sluta. Det är osäkert, som att kasta tärning, tycker Johannes Andersen.

Christer Fridén, Reykjavik
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista