Krater efter israeliskt flyganfall. Foto: Hatem Moussa/Scanpix.

Israeliska flygräder mot Gaza i natt

Uppdaterad: 11:57
Tre människor dödades och två skadades i de israeliska flygräderna över den palestinska Gazaremsan i natt. Enligt Israel var angreppet ett svar på att minst tio raketer hade skjutits in i Israel från Gaza.

Återigen sker en upptrappning av konfliktläget kring Gazaremsan, som kontrolleras av den palestinska islamiströrelsen Hamas. För två dagar sedan besköt egyptiska soldater stenkastande palestinska demonstranter längs gränsen mellan Egypten och Gaza.

Natten till i dag genomförde Israel flygräder mot sju olika mål i Gaza. Framförallt attackerades olika tunnlar som används för smuggla in förnödenheter till Gazaremsan via Egypten. Både israel och Egypten försöker stoppa smugglingen som sker mellan Gaza och Egypten. 

Men även andra mål attackerades av israelerna - exempelvis en tunnel nära staden Gaza City. En kilometer lång tunnel som används för att skicka in folk till för att genomföra terrordåd i Israel, hävdar den israeliska militären.

Risken finns nu för en ny upptrappning av konflikten kring den alltmer totalisolerade Gazaremsan. 

Även förhandlingarna om fångutväxlingen mellan Hamas och israelerna tycks ha gott stå i fråga om att Israel ska släppa ett hundratal palestinska fångar i utbyte mot den israeliske soldaten Gilad Shalit. Israel kommer inte att göra några som helst ytterligare eftergifter, hävdade i dag den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".