Spykers vd Victor Muller. Foto: Jan Andersson/SR.

Spyker har överlämnat sitt nya bud till GM

Uppdaterad: 11:01
Holländska Spyker lade i natt ett nytt bud till General Motors för att få köpa Saab. Dessutom har ett bud nu också lämnats från ett investmentbolag med säte i Luxenburg och senare i dag fredag har Saab ett viktigt styrelsemöte.

En fortfarande optimistisk vd för Spyker, Victor Muller, tror att budet som Spyker i natt svensk tid skickade in till GM om Saab, kommer att övertyga GM om att sälja. Han vill dock inte säga vilka förbättringar i budet man har gjort.

– Vi måste vara försiktiga, det finns ingen anledning att kommentera några förändringar just nu, säger Victor Muller.

GM:s styrelse kommer inte ha något styrelsemöte den här veckan, men ett annat viktigt möte som hålls av Saab sker enligt GM:s presstalesman John McDonald senare i dag, fredag, i Trollhättan.

Enligt andra uppgifter till Ekot är det det mötet som i praktiken inneburit en viktig deadline för Saabprocessen eftersom Saab på dagens styrelsemöte eventuellt kommer fatta viktiga beslut kring nästa steg av Saabs nedläggningsprocess och om den börjar på allvar blir det betydligt svårare att köpa Saab som ett enhetligt företag och det var alltså på grund av det här mötet som Spyker och eventuella andra budgivare behövde komma in med nya bud som i går.

Nya bud kommer också eventuellt diskuteras på mötet. Enligt Ekots källor är GM villigt att titta på ytterligare en intresseanmälan förutom den från Spyker. GM vill dock inte avslöja om det kommit in något annat färdigt bud, men framhåller att beslutet om att lägga ner Saab fortfarande står fast.

Stefan Weinmann, talesman för GM Europa säger till Sveriges Radio Väst att det inte är helt klart om produktionen av bilar kommer igång igen nästa vecka när Saabarbetarna kommer tillbaka efter juluppehållet.

Det Luxenburgbaserade investmentbolaget Genii Capital säger dock i ett uttalande som citeras av flera medier att man lämnat in ett bud på Saab. Budet backas enligt företaget bland annat upp av chefen för bilsporten Formel 1, britten Bernie Ecclestone.

Det talas också om en tredje spekulant, en svensk grupp som är beredd att ta över Saab. I den här gruppen ingår bland andra den tidigare socialdemokratiske samordningsministern, Jan Nygren som är född i Trollhättan, och som för närvarande också är styrelseordförande för Högskolan Väst med säte här i Trollhättan.

GM kommer att träffa representanter för den svenska regeringen i början av nästa vecka i Detroit. På GM:s styrelsemöte nästa vecka kommer dock Saabfrågan bara komma upp om det finns något nytt i till exempel Spykers bud som kan förändra det tidigare beslutet om att lägga ner Saab.

GM:s vd Ed Whitacre sa ju på onsdagen att det inte var särskilt sannolikt att det skulle gå att hitta en sista-minuten-lösning för Saab. Det stora problemet är enligt GM att ingen budgivare hittills visat upp ett tillräckligt bra finansieringsalternativ för att GM skulle vara berett sälja.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".