"Vi är i krig med al-Qaida", sa Obama.

Obama kräver bättre underrättelsearbete

Uppdaterad: 05:50
President Barack Obama tog i natt på sig det yttersta ansvaret för att USA:s underrättelsetjänst inte lyckades avstyra terrorförsöket över Detroit på juldagen. Men han beordrar samtidigt att underrättelsetjänsterna förändrar sitt arbete.

I rapporten om händelsen slås också fast att USA missbedömde kapaciteten hos al-Qaida på den arabiska halvön.

John Brennan, presidentens säkerhetsrådgivare, sa USA nu har lärt sig läxan om kapaciteten som al-Qaida på den arabiska halvön har skaffat sig. Vi visste inte tidigare att de var kapabla att sända individer hit och attackera oss, erkände han.

Slutsatsen är enligt Brennan en av de allvarligaste i den utredning av terrorhändelsen över Detroit på juldagen, som slutligen presenterades av president Obama i går.

– Vi är i krig, i krig mot al-Qaida sa Obama ödesmättat i sitt andra tv-sända anförande i frågan bara under den här veckan.

Det är uttryck som president använt tidigare, men nu underströk han det ännu en gång för att visa sin politiska motståndare att han tar hotet från terrororganisationen på allvar.

Som tidigare rapporterats visar utredningen på flera brister i det amerikanska underrättelse och säkerhetsarbetet och presidenten har nu beordrat en rejäl förändring i hur underrättelsetjänsterna arbetar.

Han har också tidigare avsatt en miljard dollar för att förbättra säkerhetsarbetet på landets flygplatser, detta arbete ska nu snabbas på. Bland annat ska hundratals nya helkroppsdetektorer installeras på amerikanska flygplatser, sådana som också kan upptäcka sprängämnen.

USA ska också genomföra ytterligare internationella påtryckningar för att få andra länder att förbättra sina säkerhetsprocedurer när det gäller flyg mot USA och det amerikanska utrikesdepartementet ska också se över sina regler för hur man ger ut visum.

President Obama ville inte peka ut någon särskild i säkerhetskedjan som hade brustit på juldagen, det var ett kollektivt misslyckande, sa han.

– Det yttersta ansvaret är mitt, och jag är mer intresserad av vi lär av den här händelsen än att peka ut en massa skyldiga, sa presidenten.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista