Många protestbrev mot vargjakten

Vargjakten har väckt starka känslor bland många både i Sverige och utomlands. De senaste dagarna har det kommit nästan 300 brev till miljöministern och jordbruksministern med protester mot licensjakten på varg.

– Många är upprörda, säger registrator Ingrid Fernström på miljödepartementet.

Vad är det man reagerar mot?

– Formen för jakten och att vi har ett så fåtal vargar och skjuter av tio procent.

Vilka är det som har skrivit?

– Det är folk, som jag upplever det, från hela landet, privatpersoner, allmänheten, säger Ingrid Fernström.

Några av de protesterande skriver så här:

"Hur vet man att det bara är 27 vargar som blir skjutna? Vem håller räkningen när 12 000 blodtörstiga jägare är ute och härjar i skogarna? Vems ansvar är det om för många blir skjutna?"

"Dessa dagar skäms jag över att vara svensk. Så primitivt och barbariskt att skicka ut 12 000 blodtörstiga jägare för att döda 27 vargar."

Det är inte bara miljöminister Andreas Carlgren som fått ta emot allmänhetens protester. Även jordbruksminister Eskil Erlandsson har fått ta del av missnöje berättar registrator Eva Kjell Stenberg på jordbruksdepartementet. Och hon tolkar att de flesta avsändarna är regeringens egna väljare.

– Det känns som om att det är folk kanske ändå har röstat på den nuvarande regeringen men som säger sig inte vilja göra det i kommande val på grund av detta.

Det här är exempel från några väljare:

"Detta är en skammens dag i Sverige. jag hoppas att ni blir anmälda av EU i ert försök att utrota vargstammen. Jag är moderat men det tänker jag inte vara i kommande val."

"Det här är ett dåligt beslut som upprör en av era väljare mycket. Vill ni ha min röstning i fortsättningen får ni sluta jakten på varg."

Protesterna till ministrarna kommer också från utlandet berättar Ingrid Fernström registrator på miljödepartementet. Hon har bland annat tagit emot brev från bland annat Norge, Finland, Tyskland och England.

– De är arga på politikerna, naturligtvis, som har tagit det hrä beslutet och man vill att man stoppar det här. Man är väldigt upprörd över det här, kan jag säga, säger Ingrid Fernström.

Maria Repitsch
maria.respitsch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista