Värdet på Kinas valuta kan förändras

Efter finanskrisen har det låga värdet på Kinas yuan diskuterats allt oftare, och nu sätter även kinesiska ekonomer press på myndigheterna att reformera valutapolitiken.

Kinas yuan borde inom kort tillåtas att stiga tio procent mot dollarn och därefter tillåtas att flyta friare än den gör i dag, det är huvudpoängen i en artikel skriven av en kinesisk ekonom.

Artikeln har fått stor uppmärksamhet i utländska medier eftersom författaren, ekonomen Zhang Bin arbetar, på den kinesiska samhällsakademin som ofta fungerar som rådgivare till regeringen, och eftersom den publiceras mitt i en dragkamp mellan Kina, USA och Europa efter finanskrisen.

För närvarande hålls växelkursen fastlåst vid dollarn, och Europa och USA har ställt mer och mer uttalade krav på Kina att tillåta värdet på sin valuta att stiga, medan den kinesiska regeringen fortsätter att upprepa att det är bäst för världsekonomin om yuanen hålls stabil.

Den lågt värderade yuanen gynnar kinesiska exportföretag eftersom det gör att kinesiska produkter kan säljas billigt, och det har länge retat framförallt amerikanska konkurrenter.

Men det är inte så enkelt att Kina tjänar och USA förlorar på den nuvarande situationen. Den kinesiska ekonomin gynnas inte heller i längden av ett obalanserat inflöde av utländsk valuta, och den lågt värderade yuanen lockar till sig spekulanter som bara investerar för att göra vinster den dag värdet stiger.

Just nu är inflationen låg i Kina, men när ekonomin nu återigen växer snabbt kommer inflationstrycket att växa och därmed också den kinesiska viljan att låta valutan stiga.

Kinesiska ekonomer är ganska överens om att yuanen måste tillåtas stiga i värde, problemet är när och på vilket sätt det ska ske för att minimera de kortsiktiga förlusterna för Kina.

Från regeringens sida fortsätter man att säga att en stabil växelkurs ska gälla även för 2010.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".