omdiskuterad metod

Färgglada hattar ger resultat i Hörby

För ett tag sedan uppmärksammades det att Laholms kommun köpt in hattar för att tänka mer kreativt. I Hörby har hattar använts i ett och ett halvt år.

Hattarna i olika färger ska hjälpa kommunens personal och verksamhetschefer att tänka mer kreativt.

I Hörby kommun har man märkt positiva resultat.

– Det har tydliggjort de olika visioner och känslor som finns. Jag anser att de här hattarnas tänk bär alla med sig mer eller mindre, säger Michelle Hosten, som är sjuksköterska.

Så då kan man förstärka ett visst tänk med hjälp av en viss färg?

– Ja, det tycker jag.

Kepsarna är i flera olika färger, som röda, gula, gröna, blå och tanken är att man ska tänka på olika sätt beroende på vilken som används. Att möten på så sätt kan renodlas.

Den gröna till exempel, är en aktiv hatt. Med den ska man tänka kreativ energi och gränslösa möjligheter. Den svarta är en logisk hatt där man ska tänka omdöme och värderingar och försiktig pessimism.

Att tänka på det här sättet, i olika hattar är skapat av den brittiska läkaren och författaren Edward de Bono som ansåg att det krävs träning att förbättra vårt tänkande.

I Hörby har de använts sig av kepsarna i ett och ett halvt år och har märkt resultat. Eva Carlström är socialchef och säger att det är ett långsiktigt arbete och att det kommer ta flera år innan stora skillnader märks, men redan nu har kommunen gjort ekonomiska framsteg, något hon tror kepsarna kan ha bidragit till

– Till del kan det vara det. Man kan inte utesluta att det är en komponent i det hela.

Framförallt, menar hon, att kepsarna lett till att medarbetarna blivit mer delaktiga och aktiva.

– Jag tycker att det är uppenbart att medarbetarna har börjat reflektera över sitt arbete.

Har de inte gjort det tidigare?

– Nej, inte på ett medvetet sätt.

Det blev ju mycket diskussion när Laholm berättade om sin satsning. Vad säger du som har jobbat med det här en längre tid om den diskussion som uppstod?

– Jag kan förstå att det blir lite raljerande runt det. Om man ska förstå vitsen med att använda dem så måste man ha tittat på hattarnas ursprung. Vad har syftet med dem varit? Vem är det som har kommit fram med den här tekniken? Tittar man på det och ser att det faktiskt är en seriös arbetsmetod då blir säkert klangen i diskussionen en annan, säger Eva Carlström, socialchef i Hörby kommun.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se