Den senaste tidens kyla kräver ökad elproduktion. Foto: Viktor Levander/SR Östergötland.

Reservkraftverk ska säkra elbehov

Svenska kraftnät har nu satt igång reservkraftverk, som man normalt inte vill använda av miljöskäl. Men läget ser ändå något bättre ut i dag än man befarat, säger generaldirektör Mikael Odenberg.

– Driftläget ser bättre ut i dag än i går, det är en lägre förbrukning än vi prognostiserade.

Kylan har dämpats något, spelar det in?

– Det kan vara så att vi överskattade förbrukningsiffrorna, det kan vara så att temperaturen har varit något lägre. Men det kan också vara så att prissignalerna har nått fram till konsumenterna så att en del industrier drar ner sin förbrukning.

Svenska kraftnät måste enligt lag ha möjlighet att sätta igång kraftreserver när elförbrukningen ökar på grund av kylan. Nu har man bland annat startat Karlshamnsverket som är ett oljeeldat kondenskraftverk, som ger stora utsläpp av koldioxid.

– Vi har en del produktionsresurser i en effektreserv och vi har också kommit överens med Vattenfall om att starta det oljekondenskraftverk som finns i Stenungsund, och vi räknar med att det går igång på måndag.

– Det här gör vi för att vi behöver hålla tillräckliga marginaler i systemet.

Men både Karlshamn och Stenungsund är fossileldade?

– Ja, ur miljösynpunkt så är situationen inte särskilt lyckad, det är fossila produktionssresurser som kommer in sist i elsystemet.

Men samtidigt som Sverige upplever den kallaste vintern på länge står två kärnkraftsaggregat i Ringhals helt stilla och två andra går med reducerad kapacitet.

– Det är ju en bidragande orsak till den ansträngda effektsituationen och det är klart att det bortfallet märks.

Hur ska man se på planeringen när man låter dem stå stilla mitt i smällkalla vintern?

– Det är inte riktigt min sak att värdera det. Jag kan bara konstatera att tillgängligheten i svensk kärnkraft under 2009 inte direkt är något som kärnkraftägarna kan vara stolta över.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista