GM analyserar buden som kommit in

Saabs ägare GM säger i dag att man analyserar de bud som har kommit in. Ännu är osäkerheten stor kring vad som ska hända med bilfabriken i Trollhättan.

En av budgivarna är en svensk grupp med det förra socialdemokratiska statsrådet Jan Nygren i spetsen. Han har också varit vice vd i försvarsmaterielföretaget Saab.

– Ja det stämmer och det är väl i stort sett det jag kan bekräfta just nu, säger Jan Nygren.

– Jag ingår som en del av en sådan grupp. Många, inte bara jag, har haft och har uppfattningen att det vore olyckligt av många skäl om Saab som produkt och varumärke gick i graven.

Olyckligt är en sak men hur är det med möjligheter att faktiskt driva Saab vidare?

– Om vi inte hade trott det så hade vi naturligtvis inte agerat som vi nu har gjort, alltså trott på möjligheten att faktiskt driva Saab vidare.

Och att göra det på ett lönsamt sätt?

– Alldeles självklart.

Jan Nygren, som bland annat varit statsråd i s-regeringen på 90-talet och ett tag möjlig statsministerkandidat, representerar en av de budgivare som visat intresse för Saab Automobile.

General Motors talesman i Europa, Stefan Weinmann, bekräftar att GM nu analyserar och utvärderar de flera bud som har kommit in till GM de senaste dagarna. Han vill inte uppge vilka som ligger bakom buden, förutom att en av dem som man fortfarande tittar på är den nederländska sportbilstillverkaren Spyker.

Saab har i stort sett gått med förlust de senaste 20 åren, så hur en eventuell köpare skulle kunna vända verksamheten till vinst är fortfarande oklart.

General Motors vill inte sätta någon tidpunkt för när besked kommer om GM står fast vid beslutet om en nedläggning eller om det kan bli en affär. Men Stefan Weinmann säger att det kommer att dröja mer än en dag.

– Det kommer säkerligen att ta mer än en dag. Sedan kommer vi självklart att föra diskussioner med budgivarna innan vi kan gå ut med någonting offentligt.

Saab har styrelsemöte i dag, men det är alltså GM som beslutar om Saabs framtid.

Fortfarande är de flesta av de 3 500 anställda vid fabriken i Trollhättan på julledighet. Enligt Stefan Weinmann kommer produktionen att sätta igång på måndag precis som planerat.

– Såvitt jag vet är det det som är planen. De har fortfarande haft julledigt den här veckan. Men planen var att återuppta produktionen på måndag. För tillfället har jag ingen information som säger något annat, säger Stefan Weinmann, GM:s talesman i Europa.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se 

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".