Taxi får betala avgifter för att hämta kunder bland annat vid Arlanda flygplats. Foto: Bertil Ericsson/Scanpix.

Statliga bolag tjänar pengar på taxikunder

Statliga Jernhusen och Luftfartsverket tjänar pengar på taxikunderna vid vissa av sina stationer respektive flygplatser, eftersom båda tar ut köavgifter av taxibolagen.

Mats Ågebrant från Sundsvall är en av taxikunderna vid centralen i Stockholm.

– Det låter inte helt hundra, det gör det inte. Det finns väl ingen anledning att dra någon vinst av taxitrafiken i Stockholm. Det tycker jag bara känns ologiskt.

Det kostar 16 kronor extra att ta en taxi vid Centralen i Stockholm, ett liknande system finns i Göteborg och på flera av Luftfartsverket flygplatser runt om i Sverige.

Enligt Jernhusen och Luftfartsverket behövs organiserade taxiköer för att man ska kunna kontroller att inga oseriösa taxiåkare lurar kunderna.

Men det ger också intäkter. Luftfartsverket ser till exempel bompengen för taxibilarna vid Arlanda, 28 kronor varav 7 går till Luftfartsverket, som en form av hyra för marken. Det ger ungefär 600 000 kronor i inkomster en normal månad.

Yvonne Hendele, marknadschef på Jernhusen i Stockholm, menar att avgiften bland annat motiveras av att man bekostat kösystemet.

– Vi har en ganska rejäl investering som vi räknar med är avskriven om sju år. Så än så länge så tjänar vi ingenting på det. Det är en liten summa som det blir så småningom, säger Yvonne Hendele.

Men alla bolag resonerar inte likadant. Om Mats Ågebrant i stället för att gå ut genom huvudentrén på centralen, gått ut vid Arlandaexpress, så hade han kunnat ta en taxi, vid en likaledes organiserad taxikö, utan någon extra köavgift.

Och trots investeringar i kösystem så har Arlandaexpress vd Per Thorstensson inga planer på att försöka tjäna pengar på taxikunderna.

– Det är klart att det är lockande i dessa tider. Våra passagerare är den typen av passagerare som vill betala ett pris och inte ha några mer störningar. Så har vårt resonemang hittills varit. Det tror jag våra passagerare värdesätter mer än att vara småsnål, säger Arlandaexpress vd Per Thorstensson.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista