Avvecklingen av Saab har inletts

Uppdateras fortlöpande
Den formella avvecklingen av Saab har inletts i och med att GM har ansökt om en likvidator för företaget.

Detta framkom efter Saabs styrelsemöte i dag.

På en pressträff efter mötet meddelade de tre fackförbunden Ingenjörsförbundet, Unionen och IF Metall att fyra bud som de bedömer som bra inkommit på Saab Automobile. Ett femte ska också vara på väg.

Trots de fyra buden har General Motors beslutat att skicka en ansökan om en likvidator till Bolagsverket. Genom att man har skickat ansökan om att försätta företaget i likvidation upphör ledningens ansvar. Det blir en likvidator som styr bolaget och bolagsstyrelsen upphör.

Paul Åkerlund är IF Metallklubbens ordförande på Saabfabriken i Trollhättan.

– Det som irriterar oss något alldeles väldigt är att vi har fått in fler bra bud än någonsin. I samma andetag som GM säger att det här ska utvärderas och att man har för avsikt att sälja Saab så vill man tillsätta en likvidator. Det är fullständigt ologiskt handlat. Man kunde åtminstone ha väntat tills man utvärderat de här buden, säger Paul Åkerlund.

Trots beskedet kommer produktionen i fabriken att återupptas på måndag.

– Det är helt motstridigt. Jag vet inte vad vi ska likna det här vid, säger Anette Hellgren, orförande för Unionen i Trollhättan.

GM har begärt att Bolagsverket ska godkänna Alix Partners som likvidatorer för Saab. En likvidator tillsätts när ett aktiebolag ska avvecklas. Likvidatorn utses av Bolagsverket eller i vissa fall av tingsrätten.

GM bekräftar i ett pressmeddelande att man ansökt om att börja avveckla bolaget men skriver samtidigt att man fortsätter att utvärdera de bud som kommit in.

IF Metalls ordförande Stefan Löfvén är starkt kritisk till GM:s agerande.

– Att i det här läget när man precis har fått in bud, vad vi förstår seriösa och trovärdiga bud, att då påbörja en likvidarion av företaget det är fullständigt oansvarigt. Det anstår inte ett företag som vill kalla sig seriöst att agera så här.

Maria Diedrichs
maria.diedrichs@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista