Vattenfall får vindlicens i Storbritannien

Statliga energijätten Vattenfall har av den brittiska regeringen utsetts till ett av de bolag som ska bygga ut vindkraften i Storbritannien. Det var den tredje licensen som delades ut och Vattenfall har fått den tillsammans med Scottish Power.

– Med deras lokala närvaro och kunskap om tillståndsprocesser i Storbritannien, och vår erfarenhet av att bygga, driva och underhålla vindkraft till havs, så är det ett perfekt giftemål, säger Anders Dahl, chef för Vattenfall vindkraft.

Licensen tillkännagavs under högtidliga former av den brittiske preimiärministern i dag och det handlar om ett av de största havsbaserade vindkraftsprojekten i världen.

Tillsammans med Scottish Power bildar Vattenfall East Anglia Offshore Wind, och projekt Norfolk, ungefär sex mil utanför kusten vid Norwich.

Produktionen av förnybar energi beräknas försörja mellan fyra och fem miljoner hushåll. Alltså ungefär lika många som det finns i hela Sverige.

Och projektet tros kunna komma igång 2012 och sedan kan själva bygget börja 2015 fram till 2022. Investeringen på drygt 200 miljarder kronor delas lika mellan svenskar och skottar.

– Vi har jobbat i många år med att utveckla vindkraft och i dag är vi sjätte största i Europa totalt sett. Just nu bygger vi åtta vindkraftparker i sex länder som kommer att innebära att vi fördubblar vår vindkraftproduktion från två till fyra terawatt-timmar inom ett par år, säger Anders Dahl.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".