Uppröjningsarbete efter stormen Gudrun. Foto: Stefan Jerrevång/Scanpix.

Minnet av stormen Gudrun lever kvar

Nu är det exakt fem år sedan de kraftiga vindarna som orsakade stor förödelse drog in över Sydsverige. Trots att det gått flera år sedan stormen Gudrun så lever minnena kvar.

Lage Karlsson från Karamåla utanför Emmaboda i Småland var en av alla som drabbades.

– Det var jobbigt. Det måste jag säga. Det var det värsta som jag har varit med om under de år jag har varit här i Karamåla.

Fler än 300 000 hushåll blev strömlösa när nästan lika mycket skog som normalt avverkas i Sverige under ett helt år föll.

Tåg och biltrafiken drabbades av omfattande störningar. Bland dem som fick vänta i veckor på att få tillbaka strömmen växte ilskan mot elbolagen. En ilska som gjort att många ledningar under de senaste åren grävts ner.

Johan Aspegren, som är informationschef på Eon, lovar att betydligt färre skulle bli strömlösa vid en ny storm av Gudruns kaliber.

– Hälften så många strömlösa. Nej, färre säger jag då. Och de skulle vara strömlösa i kanske ett par dagar, säger Johan Aspengren.

Det blev stora förändringar av lanskapet när skogen på många håll försvann. Skogsägare som levt nära sin skog hade svårt att känna igen sig.

Carina Nilson berättar hur det såg ut på hennes fastighet i Blekinge.

– Jag har ett relativt stort område med stor, gammal skog. Andra sidan var en plantering och denna sidan var en plantering. När jag kom upp här på höjden så ser jag ingen skog utan jag ser rakt över till den andra planteringen, säger Carina Nilson.

Nu har de stormfällda hyggena på många håll återplanterats och ny skog håller så sakteliga på att växa upp. Men det kommer att dröja innan allt blir som det var innan Gudrun, konstaterar skogsägaren Lage Karlsson i Karamåla.

– Det tar ju 50 år i alla fall innan det blir återväxt som är som det var före, säger Lage Karlsson i Karamåla.

David Svanberg samt SR Kalmar, SR Blekinge och SR Kristianstad
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".