Ringhalsverket står under särskild tillsyn från Strålsäkerhetsmyndigheten. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.
Ringhals vd:

Reaktorer kan startas vid månadsskiftet

När Sverige har den kallaste vintern på länge står kärnkraftaggregaten Ringhals 1 och 2 stilla sedan mars och maj förra året. Nya säkerhetskrav och förseningar ges som förklaringar. Men en start är möjlig vid månadsskiftet, enligt vd Bertil Dihné.

En reaktor i Forsmark och en i Oskarshamn går på reducerad effekt, också i samband med ombyggnad.

– De har vi avställda för stora säkerhetsprojekt. Det är på sluttampen men vi är inte riktigt klara, det har tagit längre tid än vad vi räknat med, säger Bertil Dihné, vd för Ringhals.

En stor del av ombyggnaderna sker på grund av skärpta krav från Strålsäkerhetsmyndigheten. Men hela Ringhalsverket står under särskild tillsyn från Strålsäkerhetsmyndigheten på grund av brister i säkerhetskultur och styrning. Bland annat missade man att koppla in vissa säkerhetssystem efter den förra avställningen av Ringhals 1.

– Vi har fått kritik och den har varit berättigad och det gör ju naturligtvis att vi skärper oss ytterligare.

För Ringhals 2 görs nu provkörningar utan kärnbränsle och vd Bertil Dihné hoppas att man ska kunna starta båda reaktorerna ungefär vid månadsskiftet. Men det kräver tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten.

– För Ringhals 1, som också har upptäckt säkerhetsproblem med vissa system, där ska de nu utreda mer om hur man ska säkerställa marginalerna på ett rimligt sätt, säger Lars Skånberg, enhetschef för reaktorteknik på Strålsäkerhetsmyndigheten.

När det gäller förbättring av säkerhetskulturen ställer Strålsäkerhetsmyndigheten krav på kompletterande redovisning av vad man ska göra före den sista januari.

– Vi har begärt olika typer av redovisningar av åtgärdsprogram och vi följer upp detta löpande genom våra granskningar och inspektörer, säger Bertil Skånberg.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".