Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Fler nekas sjukpenning med nya regler

De nya sjukförsäkringsreglerna gör att allt fler nekas sjukpenning. Nya siffror från Försäkringskassan visar att det var över 7 400 personer som nekades sjukpenning eller fick den indragen under de tre sista månaderna 2009. Det är fler än dubbelt så många, jämfört med samma period året före.

Enligt Adriana Lender, som är generaldirektör på Försäkringskassan, är det oftast just de ändrade reglerna som gör att många nu får sin sjukpenning indragen.

– Reglerna är mycket tydligare nu och har tydliga tidsgränser om när vissa insatser ska vara gjorda. Då kan man också komma fram till att rätten till sjukpenning upphör, säger Adriana Lender.

De som nekas sjukpenning kan delas upp i två grupper. Dels handlar det om dem som direkt får ett avslag, och som alltså aldrig får någon sjukpenning. Dels handlar det om dem som får sin sjukpenning indragen fast de tidigare har ansetts vara för sjuka för att kunna jobba. Och indragningarna har mer än tredubblats de sista månaderna 2009, jämfört med samma period året innan.

Många får avslag för att regelverket numera säger att den som har varit sjuk i sex månader ska prövas mot jobb på hela arbetsmarknaden.

Olle Hollertz är överläkare i psykiatri och sitter i styrelsen för svenska psykiatriska föreningen. Han tror att de psykiskt sjuka drabbas extra hårt av de nya reglerna. Olle Hollertz säger att förändringarna har skapat en mycket stor oro bland hans patienter, en oro som inte alltid är befogad.

– Den finns en del som oroar sig i onödan därför att deras sjukersättning inte kommer att omprövas, de har haft den sen länge. Sen finns det många där det i enskilda fall slår oerhört hårt, som kommer att drabbas av det här och har ingenting att falla tillbaka på, utan blir mer eller mindre utslängda i kylan, säger Olle Hollertz.

De nya reglerna kom till för att regeringen vill minska sjukskrivningarna, och sjuktalen har gått ner. 2003 hade Sverige de högsta sjuktalen någonsin med 290 000 sjukskrivna. De senaste tolv månaderna har den siffran krympt till mindre än hälften, eller i genomsnitt 122 000 sjuka. Enligt Adriana Lender kan de minskade volymerna vara en av förklaringarna till att fler människor nu nekas sjukpenning.

– När vi hade väldigt mycket ärenden som flöt in i myndigheten så hade vi ett väldigt sjå med att betala ut ersättningarna, och då kom också utredningarna ofta på mellanhand. Nu kan vi göra de tidigare och bättre, och det kan naturligtvis leda till avslag.

Men ska man förstå dig rätt, före 2009 var det en hel del som fick sjukpenning som inte skulle ha fått det?

– Jag tror faktiskt det. Det är inte så nyttigt att vara sjukskriven om man inte behöver vara det. Att långtidssjukskrivning i sig är en hälsofara är nog någonting som man kan konstatera även medicinskt, säger Adriana Lender.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista