Spanien vill ha bindande tioårsmål för EU

Genom att införa bindande mål vill EU:s nya ordförandeland Spanien komma till rätta med medlemsländernas dåliga sätt att sköta sin ekonomi. Den nya målsättningen ska ersätta att EU nu under tio års tid misslyckats med Lissabonstrategin som skulle göra EU till världens mest konkurrenskraftiga ekonomi.

Den spanske premiärministern Zapateros utspel i dag har sin grund i det som hände i Lissabon för tio år sedan. Då lanserades Lissabonstrategin med målet att om tio år, alltså nu i år, skulle EU vara världens mest konkurrenskraftiga ekonomi.

Trots ett dystert facit ska EU nu komma med ett nytt tioårsmål. Och det är här Spanien vill ha bindande mål. Exakt hur det ska gå till kunde inte Zapatero säga på presskonferensen i dag.

Men klart är att om EU ska tvinga någon till något så handlar det om böter för det land som inte sköter sig. En variant skulle vara att ett land som missköter sig inte skulle få några nya pengar ur EU:s budget.

Problemet med det spanska förslaget är att historien förskräcker. Euroländerna ska egentligen betala böter om de missköter sig. När Frankrike och Tyskland för några år sedan hotades av böter gjordes reglerna om så att i praktiken inga böter kan dömas ut.

Några egentliga detaljer om de bindande målen presenterades inte i dag. De diskussionerna väntas ta mer konkret form när EU-länderna nästa månad håller ett extra toppmöte i Bryssel.

EU:s nya valde ordförande Herman van Rompuy talade på presskonferensen i dag inte om några tvingande medel utan i stället om mer politisk kontroll.

Det extra toppmötet i Bryssel nästa månad ska enligt van Rompuy sedan resultera i mer konkreta förslag när regeringscheferna möts i mars och april i år.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista