Fackordförandena Håkan Danielsson, Anette Hellgren och Paul Åkerlund är besvikna på GM. Foto: Björn Andersson/Scanpix.

Avvecklingen av Saab har inletts

Saabs ägare GM meddelade under styrelsemötet för Saab Automobile i dag att man inleder sin kontrollerade avveckling av bolaget, trots att fyra bud på Saab har inkommit från intresserade spekulanter.

En ansökan för att få en utomstående likvidator har nu skickats in till Bolagsverket och det här innebär att bolagsstyrelsen upplöses.

Istället för att Saabs koncernledning styr Saab, blir det istället en likvidator som kommer att leda Saab.

Anette Hellgren är unionens ordförade på Saab.

– Jag reagerar oerhört starkt. Vi har haft en dialog i bolagsstyrelsen hela tiden om att GM vill försöka sälja oss och jag börjar väl tvivla på det nu.

Vad tror du att GM vill göra då?

– Jag vet inte. När man startar processen med likvidation och tillsätter en utomstående person för att ta hand om vårat bolag tror jag att man hellre ser det än att vi ska hamna med en ny ägare.

De fackliga organisationerna blev alltså helt överraskade av beskedet i dag att ägaren GM vill ha en likvidator för att avveckla bolaget.

I samma stund som bolagsverket ger besked om vem det blir, upphör bolagsstyrelsens arbete och koncernledningen, med VD:n Jan-Åke Jonsson bestämmer inte längre.

Det som upprör de fackliga organisationerna är att GM kommer med det här beskedet mindre än ett dygn efter att tidsfristen gick ut för spekulanter att lämna bud på Saab.

Fyra bud ska ha inkommit i går kväll och ett femte bud är på gång från ytterligare en spekulant.

Många här i Trollhättan är nu mycket oroliga eftersom det här en tydlig signal om att Saab verkligen kan komma att läggas ned med sina 3 500 anställda.

Paul Åkerlund är ordförande för IF Metall-klubben på Saab.

– Jag blir irriterad när man inte tar spåpass hänsyn till den här processen och ger det här en ärlig chans. Nu verkar det som att man har en dold agenda och det irriterar mig. Vi får väl hoppas och tro att de ändå finner buden så bra att det här ändå slutar lyckligt. Men ett underligt beteende av General Motors, det är det. Det måste jag säga.

Kommer Saab Automobile att läggas ned?

– Jag vill fortfarande tro att det här löser sig till slut. Men det är klart att man blir väldigt konfunderad kring om ägaren pratar med dubbel tunga, säger Paul Åkerlund, klubbordförande för IF Metall på Saab.

Jan Andersson, Trollhättan
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".