Debatten i Alltinget. Foto: Brynjar Gauti/Scanpix.

Farhågor kring isländsk folkomröstning

Islands parlament Alltinget har i dag debatterat den kommande folkomröstningen om betalning av utlandsskulder som landets president har tvingat fram. Kritiker anser att folkomröstningen försenar landets ekonomiska återhämtning.

– Landets ekonomiska återhämtning kommer kanske inte att spåra ur, men den kommer att försenas om det här skall hålla på länge till, säger Islands ekonomiminister Gylfi Magnusson.

Islänningarna ska i en folkomröstning ta ställning till villkoren för att betala Storbritannien och Nederländerna, som har tvingats ersätta kunder i den kraschade isländska internetbanken Icesave.

Villkoren för att betala de nästan 40 miljarder svenska kronorna, som godkänts av regeringen och Alltinget, är för hårda, tycker många islänningar. Och president Ólafur Ragnar Grímsson såg till att det nu blir folkomröstning i frågan.

- Jag blev mycket besviken, men inte överraskad, för presidenten hade antytt vad som kunde hända så det var bara att acceptera faktum, säger Gylfi Magnusson.

Hans kollega, finansminister Steingrimmur Sigfusson gör i dag en charmturné i Norden för att få grannarna att inte vända Island ryggen utan hålla sina löften om att ge landet nödvändiga lån. Och svaret verkar vara att det inte är några problem om Island håller sina löften och förpliktelser.

- Vi tänker hålla vad vi har lovat, säger ekonomiminister Gylfi Magnusson, men vi måste göra det på ett sätt som folk tycker är rättvist. Men om inte Icesave-frågan löses hotas också Islands försök att bli medlem av EU.

Den varningen kom i dag från det nya spanska ordförandeskapet.

Christer Fridén, Reykjavik
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".