Experter ska granska rehabsatsning

En kommitté bestående av landets främsta experter på rehabilitering ska under 2010 utvärdera den rehabiliteringsgaranti som regeringen givit kommuner och landsting 1,6 miljarder för att genomföra.

I augusti, mitt under valrörelsen, ska kommittén lämna förslag på fortsatta insatser, och socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson antyder att rehabilitering då får extra statliga pengar även för 2011.

– Det här är en kommitté med personer som kan och vet väldigt mycket, och har lång erfarenhet från olika områden i rehabilitering. Därför ska de här personerna lämna förslag till regeringen på hur vi kan förbättra den här satsningen på rehabiliteringsgarantin ytterligare, säger Cristina Husmark Pehrsson.

Om den här gruppen kommer fram till att man behöver satsa mer pengar på rehabilitering, kommer det att finnas pengar i budgeten till det?

– Jag finner inte det så otroligt, men nu ska vi inte gå händelserna i förväg.

Professor Åke Nygren, som forskat om rehabilitering under flera decennier, har fått regeringens uppdrag att leda rehabiliteringskommittén. Under nästa vecka utses ytterligare sex experter inom området.

Gruppen ska ge råd och stöd till regeringen i frågor som rör rehabilitering och lämna förslag på fortsatt rehabiliteringsgaranti under 2011.

Åke Nygren talar om två grupper av människor som det är extra viktiga att fokusera på.

– Den viktigaste uppgiften är att ta hand om och se vad man kan göra för de som är utförsäkrade. Vad är det för åtgärder man ska göra för dem? Den andra gruppen som det är viktigt att titta på är de som är inne i rehabiliteringskedjan, och se hur den fungerar och följa den och kartlägga, så att vi inte i slutändan får fler utförsäkrade.

De slutsatser som ni kommer att dra och de riktlinjer som kommer att utfärdas, vem vänder de sig till?

– I första hand de som tar hand om dem i primärvården, för att hjälpa dem med riktlinjer om hur man ska handlägga dem. Jag tycker också att man kan säga att målgruppen är Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. De ska ju också känna till det här.

Behöver politiker också bättre kunskaper?

– Ja det kan man säga, de behöver kunskaper så att de satsar pengar på rätt sätt, säger Åke Nygren.

Birgitta Johansson
birgitta.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".