Många småkryp riskerar att frysa ihjäl

Årets vinterkyla kan ha kommit överraskande även för småkrypen. Många kan ha lurats av att vi haft flera år av milda vintrar och inte lagt sin vintervila tillräckligt långt ner i marken.

Flera småkryp, som till exempel mördarsniglar, kan därför finnas i riskzonen för att inte överleva, säger Lars Åke Jansson, jourhavande biolog på Riksmuseet.

– De djur som finns i marken nu och som har klarat sig fram tills nu, de kommer att klara sig alldeles utmärkt så länge snön ligger. Däremot så hade vi ju en period innan snön kom som det var barmark och då löper många ytliggande djur väldigt stor risk att dö, till exempel mördarsniglar och fästingar.

Under snön ligger de flesta av våra småkryp i vinteride i dag. Snön fungerar isolerande som ett duntäcke för den stränga kylan.

Men innan snön kom var det barmark - exempelvis på Öland, Gotland och lokalt i södra Sverige och det var samtidigt som det kom en sträng kyla, förklarar biologen Lars Åke Jansson.

Och det kan ha påverkat att flera av småkrypen haft det svårt att överleva därbland fästingar trots att det är en inhemsk art och borde vara rustade för kyla.

– Fästingar är ju i och för sig en inhemsk art, men även de har lärt sig det här nu att det har varit ett antal milda vintrar och många av de som har gått till vintervila men inte krupit ner tillräckligt långt. Och när då kylan har kommit, innan snön har kommit som en buffert, löper många stor risk för att dö.

Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista