Svenskt bistånd till företag i Östeuropa

Sverige satsar en miljard kronor i bistånd på att ge företag i Östeuropa möjlighet till krediter. Pengarna ska rädda företag och därmed jobb i länder där företagen har svårt att få lån i finanskrisens spår.

Biståndet ska gå genom IFC, Världsbankens gren för stöd till den privata sektorn, där Lars Thunell är chef.

– Östeuropa är ju den del av världen som har drabbats hårdast av finanskrisen. Det ser man väldigt tydligt i all statistik. Därför vill vi verkligen fokusera. Tidigare i våra program har vi fokuserat mycket på Afrika och utvecklingsländer, säger Lars Thunell.

Nu är det alltså Östeuropas tur att få hjälp via IFC och svenska biståndspengar från Sida.

Fram till år 2013 ska företag i länder som Albanien, Moldavien, Ukraina och Georgien kunna få handelsgarantier via IFC, för att kunna fortsätta både att importera och exportera trots det sämre läget i världsekonomin, och trots att bankerna håller hårt i sina pengar.

– Vi har ju sett att världshandeln har gått ner. Och när man frågar företag hur detta har hänt är ett stort skäl att de inte har tillgång till export- och importfinansiering. Så det är därför vi gör det här programmet, säger Lars Thunell.

En sektor som Lars Thunell nämner som aktuell för krediterna är jordbruket. Biståndspengar går alltså till en sektor som, enligt EU:s kritiker, skulle ha mycket lättare att exportera om EU slutade subventionera sitt eget jordbruk.

Sida-chefen Anders Nordström menar att det behövs i nuläget.

– Det ena utesluter väl inte det andra, så att säga, vad gäller EU:s jordbrukspolitik och subventionerna är ju en politisk fråga och jag tror att det vore bra för länderna i Östeuropa om man ändrade på den politiken. Det är ju en politisk process och den tar ju den tid det tar. I det här läget att möjliggöra för mer handel, inklusive med jordbruksprodukter, är viktigt för människors överlevnad i östra Europa.

Men det skulle behövas mindre bistånd av den här typen om EU ändrade sina jordbrukssubventioner?

– Ja, det är väl inte helt osannolikt, säger Anders Nordström, chef för den svenska biståndsmyndigheten Sida.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".