Unibet vill kunna göra spelreklam i Sverige, vilket staten motsätter sig. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Spelbolaget Unibet i rätten mot staten

På måndag börjar en rättegång där det i Sverige börsnoterade spelbolaget Unibet stämt staten på skadestånd. Det gäller förbudet för utländska spelbolag att göra reklam i Sverige, en principiellt mycket viktig fråga som tycks splittra jurister på allra högsta nivå.

Där regeringsrätten har sagt en sak har högsta domstolen sagt en annan.

Spelbolaget Unibet hävdar att den svenska lotterilagen är olaglig med förbudet att främja spel hos utländska bolag, det med tanke på EU-rätten. Bolaget begär skadestånd för varje dag som går utan att svenska staten upphäver förbudet. Något belopp har inte nämnts ännu, men det har nu gått sex år sen stämningsansökan lämnades in i den här mycket långdragna processen.

Staten företräds av justitiekanslern, JK, som säger att avsikten är att spelande ska ske i statligt kontrollerade bolag för att kunna skydda allmänheten mot spelberoende och bedrägerier. Staten stödjer sig på att regeringsrätten slagit fast att lotterilagens främjandeförbud är okej enligt EU-rätten.

Men alla jurister är inte lika säkra. Aftonbladets och Expressens chefredaktörer har dömts för att ha publicerat annonser för utländska spelbolag, för brott mot främjandeförbudet. Men där har Högsta domstolen uttalat tvivel om förenligheten med EU-rätten, och hovrätten som ska pröva redaktörernas skuld har bett EU-domstolen om ett förhandsavgörande.

Under väntetiden ligger nu alla andra brottmålsprocesser kring främjandeförbudet nere. Åklagare åtalar inte för de brotten och så vidare.

Unibets juridiska ombud Ola Wiklund drar paralleller med gourmetmålet där alkoholreklam blev tillåten, därför att en annons inte bedömdes skada folkhälsan. Det finns såna enorma mängder spelreklam i samhället, att några Unibetannonser varken gör till eller från, säger Ola Wiklund.

– Att spelannonser i svenska medier skulle ha någon effekt över huvud taget på den här gruppen är i det närmaste absurt, och det säger forskningen också. Därmed har det här reklamförbudet inga som helst effekter på det sätt som staten påstår, och då ska egentligen Unibet vinna det här målet. Svårare än så är det inte, säger Ola Wiklund.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista