Togos fotbollslandslag beskjutet i Angola

I Angola har en buss med fotbollspelare beskjutits. Bussföraren har dödats och minst nio personer, varav flera spelare, ska ha skadats, enligt flera medier. De skadade tillhör Togos landslag, som är i Angola för att delta i Afrikanska mästerskapen.

Två landslagsbussar hade just passerat gränsen från Kongo till Cabinda i Angola och var omgivna av polis när de blev beskjutna med automatvapen av okända attentatsmän. Beskjutningen ska ha pågått i minst en kvart. Och en bussförare ska ha dödats.

Spelare beskriver för franska tv-kanalen Infosport att det kändes som kriget brutit ut när de duckade bakom sätena.

Landslaget från västafrikanska Togo deltar i Afrikas största fotbollsturnering Afrikanska mästerskapen som inleds på söndag och de ska spela match i Cabinda på måndag.

Cabinda, som är en enklav till Angola, ligger inbäddat i Kongo. Det är bara åtta år sen som inbördeskriget i Angola tog slut, men i Cabinda har en självständighetskamp fortsatt.

Cabinda är rikt på olja och attacker har tidigare skett mot militär och utländska gästarbetare.

Att Angola får förtroendet att arrangera mästerskapen skulle vara en fredshandling. Nu är det oklart om matchen mellan Togo och Ghana kommer att kunna spelas som planerat på måndag.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".