Fler bilar ska rulla ut härifrån Saabfabriken i Trollhättan, trots fredagens avvecklingsbesked från GM. Foto: Adam Ihse/Scanpix.
trots avvecklingsbeskedet

Saab fortsätter produktionen på måndag

Samtidigt som GM nu avvecklar Saab så drar produktionen av nya bilar igång på måndag. Kunder i Sverige har beställt 500-600 nya bilar som ska tillverkas, enligt Saabhandlarnas återförsäljarförening i Sverige.

Saab har inte bekräftat uppgifterna, de bekräftar bara att de har ordrar.

– Vi börjar med produktion igen på måndag efter fyra veckors uppehåll. Takten kommer att bli som det var innan den här pausen, så det kommer att löpa ganska vanligt på måndag, säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning.

Under fredagseftermiddagen så meddelade Saabs ägare GM att man inleder en kontrollerad avveckling av Saab, samtidigt så pratar GM fortfarande med potentiella köpare.

På Saabfabriken i Trollhättan så drar alltså produktionen igång igen på måndag. Det är åtminstone 500 till 600 bilar ska levereras till kunder i Sverige. Det enligt Saabhandlarnas återförsäljarförening i Sverige. Saab har inte bekräftat de uppgifterna, mer än att de har ordrar från kunder i Sverige, som de hoppas kunna fullfölja.

Produktionstakten beräknas bli cirka 100 bilar om dagen, samma som innan julledigheten. Det säger Saab själva.

Peter Hallberg är vd för Saabhandlarnas återförsäljarförening i Sverige och han hoppas på att Saab-bilarna kommer att levereras.

– Jag vet att man har skickat in ordersedlar till fabriken den här veckan. Vi vet att det kommer att byggas bilar de närmaste tre veckorna, så vi hoppas få ut vår del av orderstocken under de veckorna. Men vi vet inte med säkerhet att det blir så, men vi hoppas det, säger Peter Hallberg.

Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning säger att fredagens beslut om avveckling inte påverkar produktionen, som alltså inleds efter helgen.

– Än så länge påverkar det inte alls. Vi fortsätter med produktionen från måndag tills vi får något annat direktiv, säger hon.

Lotta Karlsmark
lotta.karlsmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista