Tv-bild efter attacken.

Separatistgrupp bakom landslagsattack

I Angola har separatistgruppen FLEC tagit på sig ansvaret för attacken mot en buss på fredagen, där det togolesiska fotbollslandslaget färdades. I attacken dödades en busschaufför och nio personer skadades, varav två spelare.

Den väpnade grenen av motståndsröreslen FLEC har tagit på sig ansvaret för beskjutningen med automatvapen mot det togolesiska landslagets två bussar just som de åkt över gränsen till Angola.

I ett uttalande sänt till den franska radion RFI säger FLEC att de har varnat den afrikanska fotbollsfederationen för att de kommer att utföra en rad attacker i Cabinda i sin kamp mot den angolanska staten.

Cabinda är en enklav som ligger norr om Angola. Trots att Angolas inbördeskrig tog slut för åtta år sen så har separatister fortsatt kampen i Cabinda, där majoriteten av landets olja produceras.

Togos landslag deltar i Afrikanska mästerskapen som inleds på söndag. Flera spelare är utlånade från olika europeiska lag som nu är oroliga över om säkerheten för deras spelare verkligen kan garanteras.

Men även andra frågor har väckts, som varför det togolesiska landslaget åkte buss, istället för flyg som har rekommenderats.

Det är ännu oklart om de sju matcher som ska spelas i Cabinda kommer att kunna genomföras.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".