Tv-bilder efter attacken mot fotbollslaget. Foto: Scanpix.
Angola

Ifrågasatt säkerhet vid fotbollsmästerskap

Uppdaterad: 15:04
Minst en person till har avlidit efter attacken mot Togos fotbollslandslag i Angola i går. Enligt nyhetsbyrån AFP är det lagets biträdande tränare som har dött av sina skottskador.

En person dog omedelbart efter attacken i går och minst sex skadades. En av dem är allvarligt skadad och har evakuerats med flyg till Sydafrika.

Enligt brittiska BBC hoppar Togo av de Afrikanska mästerskapen som ska inledas i morgon.

Skottdramat i Cabinda-enklaven i Angola har lett till flera krismöten inför invigningen av de Afrikanska mästerskapen i morgon, men det ser ut som att turneringen kommer att genomföras som planerat, men med skärpt säkerhet.

Angolanska myndigheter kritiseras för att alls ha förlagt matcher till en ostadig del av landet, och för att inte ha tagit hoten om attacker från FLEC, Rörelsen för Cabinda-enkalvens befrielse, på allvar.

Samtidigt ifrågasätts också det togolesiska landslagets beslut att färdas i buss trots att fotbollsfederationen hade rekommenderat flyg.

Landslaget besköts med automatvapen när de just passerat gränsen från Kongo Brazzaville till den angolanska enklaven Cabinda.

Det inträffade väcker också frågor inför VM i Sydafrika senare i år, och om tillräckliga säkerhetshänsyn har tagits när det gäller eventuella hot från terroriströrelser som kan tänkas vilja ha del av den uppmärksamhet som ett stort mästerskap innebär.

FLEC-rörelsen som tagit på sig ansvaret för attacken i går, är en motståndsrörelse som kämpar för att den oljerika enklaven Cabinda ska bli en självständig stat. Trots ett fredsavtal för några år sedan har flera attacker mot militär och gästarbetare utförts där.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista