Italien

Invandrare evakueras efter angrepp

I Italien fortsätter angreppen mot afrikanska lantarbetare. Oroligheterna började i torsdags i staden Rosarno i Kalabrien i söder.

Hittills har ett 40-tal invandrare och ett 20-tal poliser skadats vid de våldsamma sammandrabbningarna. I dag har flera hundra av arbetarna evakuerats från Rosarno.

Hur det hela började kan ingen med säkerhet säga i dag. Lyssnar man på invandrarna började upploppen när ett gäng lokala ungdomar sköt mot invandrarna som en provokation.

Men invånarna i Rosarno hävdar att tålamodet tagit slut och att nu måste invandrarna bort från Rosarno.

Ryktena går och italienska media är i dag, med vissa undantag, försiktiga med att bestämma vem som har skulden till våldet i torsdags natt då flera tusen invandrare stormade Rosarno, välte på soptunnor och bilar, vandaliserade butiker och terroriserade kvinnor och barn.

På en punkt verkar alla bedömare vara överens: det här har legat och pyrt i åratal.

När det blir dags att skörda clementiner, mandariner och apelsiner drar tusentals legala och illegala invandrare till södra Kalabrien.

De samlas upp på morgnarna av agenter som traditionellt kallas caporali, korpraler, som kör dem ut till apelsinlundarna.

Bönderna betalar omkring 250 kronor för en dags jobb till korpralerna som behåller 50 kronor för sig själva. 200 kronor för 12 timmars arbete, svart förstås.

Vad gäller bostäder får invandrarna ordna för sig bäst de kan i gamla uttjänta industrier, bland fukt, kyla och avskräde. En social situation som blivit ohållbar efter ständiga rasistiska påhopp.

Många menar att den lokala maffian, ndranghetan, kan ligga bakom. Då skulle revolten vara en reaktion mot staten efter bombattentatet mot åklagarmyndigheten i Reggio Calabria i förra veckan.

Åke Malm, Rom
utrikesdesk.eko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".