Muslimer protesterar.
Malaysia

Bråk om vem som får säga Allah

I Malaysia har fyra kyrkor utsatts för brandbomber de senaste dagarna. Attackerna kommer efter ett bråk om översättningen av ordet Gud.

Ingen människa har skadats hittills, men med dagens attack har fyra kyrkor i Malaysia utsatts för brandbomber på två dagar. En av kyrkorna i huvudstaden Kuala Lumpur brandskadades svårt medan de andra fick smärre skador.

Kyrkor runt om i Malaysia förstärker nu sin säkerhet. Kristna är i minoritet i Malaysia, medan muslimer utgör runt 60 procent. Öppen fientlighet mellan landets olika religiösa och etniska grupper är ovanlig; därför väcker de senaste attackerna stor uppmärksamhet i regionen.

Bråket gäller användandet av ordet Allah för att känneteckna Gud. Kristna, inte bara i Malaysia utan också i länder som Indonesien, Egypten och Syrien använder ordet Allah när de talar om sin gud. Och nyligen gav Malaysias Högsta domstol en katolsk tidskrift rätten att skriva Allah för Gud.

Kristna påpekar att ordet Allah användes för att känneteckna Gud innan islam fanns.

En del muslimska grupper svarade på Högsta domstolens beslut med att hålla protester utanför tio moskéer runt om i landet i fredags.

Också på internet har malaysiska muslimer ventilerat sin ilska mot att kristna vill använda ordet Allah om sin Gud. Men en del muslimska ledare har också fördömt de senaste brandattackerna mot kyrkor.

Regeringen säger att attackerna är oacceptabla. Men samtidigt har myndigheterna tidigare, med en lag 2007, försökt stoppa kristnas användning av ordet Allah. Detta med motivet att det kan förvirra muslimer och missleda dem till att konvertera till kristendom, något som är förbjudet i malaysisk lag, trots att landets konstitution garanterar religionsfrihet.

Det har förekommit andra religiösa bråk i Malaysia på senare år, bland annat kring förbudet för muslimer att byta eller avsäga sig sin religion.

Nils Horner, Singapore
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".