Premiärminister Gordon Brown uppmanar britterna att skruva upp värmen. Foto: Scanpix.

Äldre britter riskerar att dö i kylan

I Storbritannien befaras nu att dödligheten ska öka på grund av det ovanligt kalla vädret. Och det handlar inte om olyckor, utan att framförallt äldre personer dör i hjärt- och kärlsjukdomar eftersom det är för kallt både utomhus och inomhus.

Ja, i tre veckor har snön och kylan dominerat nyhetssändningarna i Storbritannien. Och vintervädret orsakar inte bara trafikkaos utan också att antalet dödsfall ökar.

I och för sig är det så varje vinter att dödligheten ökar bland äldre och personer med svag hälsa – men ju kallare desto fler döda.

Förra vintern, med fem rejäla köldknäppar, blev ovanligt dödlig. Den här vintern med den här långa perioden av kyla kan bli ännu värre, säger Yvonne Doyle på hälsodepartementet till BBC.

Storbritannien är jämte Irland, Spanien och Portugal det land som har högst överdödlighet på vintern. Det beror enligt Wayne Elliot, på motsvarigheten till SMHI, att de här ländernas vinterväder normalt påverkas av milda Atlantvindar och att husen därför är för kalla och befolkningen saknar mental beredskap när det plötsligt kommer in kyla från öster.

– Människor väntar sig det inte och reagerar inte på en gång när kallt väder kommer, och våra hus är inte vana vid det här. Jag tror att det är en stor anledning till vad vi ser i dödssiffrorna, säger Wayne Elliot.

I Storbritannien får personer med socialbidrag och pensionärer speciella bidrag för att ha råd med ökande uppvärmningskostnader, och premiärminister Gordon Brown uppmanar nu folk att utnyttja pengarna och vrida på värmen.

– Jag vill att människor skruvar upp den så att de är tillräckligt varma i det här svåra vädret, säger han.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".