Tv-bilder efter attacken mot fotbollslaget. Foto: Scanpix.

Togo kanske hoppar av mästerskap

Det är fortfarande oklart om Togos landslag kommer att ställa upp i de afrikanska fotbollsmästerskapen som börjar i morgon i Angola. Definitvt beslut fattas sedan alla spelare har fått säga sitt, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Den väpnade attacken i går mot den buss som landslaget åkte i har krävt ytterligare två dödsoffer.

Landslagets hjälptränare och presstalesman som har avlidit efter den väpnade attacken, enligt flera nyhetsbyråer.

Det betyder att attacken hittills har krävt tre människoliv – en busschaufför dog direkt på platsen.

Och en av de två spelare som skadades allvarligt i attacken, har förts till Sydafrika för vård.

Det var i går som det togolesiska landslagets busskonvoj attackerades med automatvapen, strax efter att de åkt över gränsen från Kongo-Brazzaville till Cabinda i Angola.

Motståndsgruppen FLEC, Rörelsen för Cabinda-enklavens befrielse, har tagit på sig skulden och har hotat med ytterligare attacker mot mästerskapen som inleds imorgon. Sju av matcherna ska enligt planerna spelas i Cabinda.

Den afrikanska fotbollsfederationen har hållit fast vid att mästerskapen ska genomföras, trots krav på att tävlingarna borde ställas in.

Det inträffade väcker frågor angående säkerheten inför VM i Sydafrika senare i år. Men internationella fotbollsfederationen Fifa säger att attacken i Cabinda var en isolerad företeelse som inte påverkar förberedelserna inför VM.

FLEC är en motståndsrörelse som kämpar för att den oljerika enklaven Cabinda ska bli en självständig stat. Trots ett fredsavtal för några år sen, så har flera attacker genomförts där på senare tid.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".