Invandrarna bussas ut från staden.
italien

Invandrare flyr Rosarno efter angrepp

I södra Italien flyr afrikanska invandrare i staden Rosarno efter det våld de har utsatts för av en del av invånarna sedan i torsdags. De har bland annat beskjutits.

Vid lunchtid träffades ännu en invandrare av ett skott och fördes till sjukhus. Under hela dagen har polisen kört invandrarna i bussar bort från staden.

Skräckslagna invandrare från olika afrikanska länder flyr nu av fruktan för nya överfall, från våldet i staden Rosarno. 300 har redan körts i bussar till ett uppsamlingsläger i hamnstaden Crotone på sydkusten.

Men många andra vandrar längs vägarna med väskan på axeln och försöker ta sig norrut. De litar inte på myndigheternas löften om att de hur som helst ska få stanna i landet.

Det var i torsdags som några tusen invandrare från Afrika gjorde uppror efter att två av dem beskjutits. Det blev gnistan som startade revolten.

Under några timmar vändes sopbingar upp och ned, bilar sattes i brand, butiker vandaliserades. På kort tid organiserade sig invånarna och gick till motangrepp beväpnade med påkar.

Polisen lyckades senare med svårighet skilja parterna åt. Då hade ett 40-tal invandrare misshandlats och ett 20-tal poliser skadats.

Nu ligger en anonym 24-årig invandrare från Guinea på sjukhuset i kuststaden Gioia Tauro. Han har svåra skador i huvudet. Han säger till en lokaltidning:

– De var åtta som kastade sig över mig. Hade inte polisen gått emellan hade de dödat mig. Varför skulle de ge sig på mig? Jag kom hit för 20 dagar sedan för att arbeta med apelsinskörden, nu får jag inte ens någon betalning för jobbet jag gjort.

Katolska kyrkan har gått ut med maningar om att våldet måste sluta. Giusva Branca är chef för lokala nättidningen Strill:

– Myndigheterna har i åratal, trots kyrkans maningar, nonchalerat tragedin i de gamla industribyggnader där invandrarna levt under miserabla förhållanden, säger han till Ekot.

– I området fanns före upploppet bortåt 5 000 invandrare som lever som slavar därför att jordägarna tjänar på det.

Åke Malm, Rom
utrikesdesk.eko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".