Vindkraftverken tål inte kallt väder

Sträng kyla ställer till det för vindkraftverken. Materialet i de stora vingbladen blir helt enkelt för skört.

– När temperaturen går ner mot 30-gradersstrecket stängs vindkraftverken av av säkerhetsskäl, säger Matthias Rapp, som är vd för branschorganisationen Svensk Vindenergi.

Stopp för vindkraften om det blir för kallt alltså. Kylan innebär påfrestningar i bladen, som består av plastkompositer.

Men det gör inget att kraftverken stannar eftersom det ändå är ovanligt att det blåser vid minus trettio, säger Matthias Rapp.

Under förra året stod vindkraften för 2 procent av Sveriges energiförbrukning, enligt branschorganisationen Svensk Vindenergi.

Sverige har 1 300 vindkraftverk i dag, som ska bli 2 500 under de närmaste tio åren, om regeringen och branschen får som de vill.

Då skulle vindkraftverken kunna leverera tio procent av den totala elförbrukningen i Sverige.

En ganska stor del av de planerade kraftverken kommer att byggas i Norrland, och det innebär en risk att dom kommer att stå stilla flera dagar om året om det blir trettio minusgrader.

Matthias Rapp säger att det hade varit bra att bygga fler kraftverk i södra Sverige för att komma närmare konsumenterna, men i Sydsverige är det för trångt.

– Visst vore det bra om vi kunde bygga ut vindkraftverken i södra Sverige där en stor del av konsumtionen sker, men där är det andra hinder som gör att det är svårare, bland annat platsbrist, säger Matthias Rapp.

Lotta Karlsmark
lotta.karlsmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista