vintervädret

Många svartarbetare utan bostad i kylan

Den ihållande kylan är svår för alla de hemlösa i Sverige som saknar tillstånd att sova på natthärbärgen eftersom de inte har kontakt med socialtjänsten. En växande grupp i flera svenska städer är rumäner som ofta arbetar svart här men saknar bostad.

Många av dem besöker de verksamheter som är öppna på dagarna för hemlösa. Peter, som vi kallar honom, är rumän och är en av dem som besöker organisationen Ny gemenskap som driver Stockholms enda helgöppna daghärbärge.

– Jag sover i min bil, men det är svårt. Jag måste starta motorn ofta annars fryser jag ihjäl, säger Peter på väg in till matsalen där det serveras korv och stekt potatis för en tia.

Det är fullt här inne, och av de 75 personer som får komma in brukar ungefär ett tjugotal vara från Rumänien. Ny gemenskap har till och med anställt en rumänsk tolk på halvtid för att kunna prata med dem som kommer hit. Peter är 31 år och utbildad till jurist i Rumänien. Han kom till Sverige i tron att hitta ett legalt arbete, men hittills har han inte lyckats. Han visar bilder i mobilen på det byggjobb han hade senast.

– Jag jobbade tio till tolv timmar i sträck i flera minusgrader - för 600 kronor per dag, säger han.

Han vill ha ett legalt arbete, men för det behöver han kunna svenska, säger han och visar upp kallelsen till kursen svenska för invandrare.

– Men hur ska jag kunna koncentrera mig på studier när jag sover i bilen, frågar han sig.

Det är socialtjänsten som anvisar plats på natthärbärgen, men eftersom Peter och många med honom bara har arbetat svart här har de inte rätt till socialbidrag. Istället samlas många på dagverksamheten och sover några timmar här.

Många luras till Sverige med falska förespeglingar om arbete och bostad, säger Anna Malmquist som är platschef på Ny gemenskap.

– Jag tycker självklart att det skulle finnas något ställe här i Stockholm som man kunde hänvisa den här gruppen till. Och självklart vore det bästa också om det fanns någon typ av socialarbetare som kunde hjälpa dem att få en realistiskt bild av hur Sverige fungerar och vad man kan förvänta sig.

Skulle inte någon då kunna säga att man understödjer den här verksamheten att locka hit människor till ingenting?

– Jag tror att de ekonomiska skillnaderna som finns mellan u-länderna kommer så småningom att plånas ut. Men fram tills dess måste man ordna något sånär rimliga förhållanden för de som vill pröva en annan tillvaro, säger Anna Malmquist.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".