Isländska LO emot en folkomröstning

Det är inte alls så lyckat att islänningarna skall ha en folkomröstning om landets stora skulder till Storbritannien och Holland. Det tycker ledningen för isländska LO.

Folkomröstningen försenar landets återhämtning från den svåra ekonomiska krisen och förlänger plågan för tusentals familjer, säger ordföranden Gylfi Arnbjörnsson.

– Icesave-avtalet, som reglerar Islands skuld på närmare 40 miljarder kronor till Storbritannien och Nederländerna, är inte Islands stora problem. Det är den växande arbetslösheten som gör att tusentals familjer inte klarar att betala sina skulder. Det är det stora problemet som vi har krävt en lösning på, men det har hela tiden skjutits upp av Icesave-frågan, säger Gylfi Arnbjörnsson som leder ASÍ, det isländska LO.

Icesave var en isländsk internetbank, med många brittiska och holländska kunder, som gick omkull i samband med den stora bankkraschen hösten 2008. Kunderna har ersatts av brittiska och holländska staten, men Island skall stå för slutnotan. Men många islänningar tycker villkoren för det är för hårda och skall nu folkomrösta om saken. Fram till dess står mycket av landets återhämtning efter bankkollapsen stilla.

– Man kan debattera hur länge som helst om ett avtal är bra eller dåligt, det vet vi mycket väl här i facket. Men det finns en förväntan om att vi kan folkomrösta oss ut ur skulden till Storbritannien och Nederländerna. Det kan vi aldrig göra, vi måste betala, konstaterar Gylfi Arnbjörnsson.

Och han tycker att de islänningar har fel som klagar över att grannländerna inte ställer upp för Island.

– Vi får lån av från våra nordiska grannar. Men inte till att betala Icesaveskulden utan till att bygga upp Islands ekonomi, förklarar LO-ordföranden Gylfi Arnbjörnsson som tycker det är en bra uppgörelse.

Christer Fridén, Reykjavik
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".