Polis eskorterar Elfenbenskustens lag efter att säkerheten kring turneringen skärpts. Foto: Darko Bandic/Scanpix.
efter attacken

Togo hoppar av fotbollsturneringen

Uppdaterad: 03:40
Togos fotbollslandslag har beslutat dra sig ur afrikanska mästerskapen som inleds imorgon söndag i Angola. Orsaken är den väpnade attacken mot spelarnas busskonvoj, där sammanlagt tre personer dödades.

Flera av spelarna kommer att lämna Angola imorgon trots arrangörernas försäkringar om att säkerheten kan garanteras.

Tränaren för Togos landslag, Hubert Velud, var den första att lämna Angola. Han har kallat det inträffade för "ett barbari".

Flera av spelarna i laget uppges vara chockade och har svårt att koncentrera sig på fotboll efter att ha upplevt vad som mest liknar ett krig.

I attacken dödades en hjälptränare och en talesman för landslaget, samt en busschaufför. Två spelare vårdas på sjukhus, varav den ene i Sydafrika.

Spelarnas busskonvoj hade just passerat gränsen till Cabinda-enklaven i Angola, där deras gruppmatcher ska spelas, när de attackerades med automatvapen av en grupp som sägs tillhöra FLAC, Rörelsen för Cabinda-enklavens befrielse.

Angolanska politiker säger att det var en "isolerad företeelse" och att säkerheten kan garanteras och mästerskapen genomföras som planerat.

Men Angolas rykte har svärtats och det inträffade har också lett till att säkerheten vid VM i Sydafrika senare i år har ifrågasatts. Men enligt den Internationella fotbollsfederationen Fifa, så påverkas inte VM-förberedelserna det minsta av det inträffade.

I natt säger en av dom togolesiska fotbolls-spelarna att han och de andra spelarna ångrat sig och vill vara med i turneringen.

– Till minne av de dödade vill vi spela, säger Thomas Dossevi till nyhetsbyrån AFP.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista