Krossade fönster i Ferndale.
usa

Jordbävning utanför Kaliforniens kust

Uppdaterad: 04:15
Utanför norra Kaliforniens kust har det i natt inträffat vad som beskrivs som en mycket kraftig jordbävning. Och seismologerna varnar för risken för fler inom den närmaste veckan.

USA:s geologiska institut rapporterar att jordbävningen mätte 6,5 på Richterskalan och att den ägde rum på 16 kilometers djup i Stilla havet.

Jordbävningens havsepicentrum uppges ligga 35 kilometer väster om staden Ferndale, och drygt 35 mil från delstatshuvudstaden Sacramento.

Enligt lokala medier rapporterar flera städer längs kusten om krossade fönster och glasrutor som for ut ur skyltfönstren. Dessutom rapporterade om strömavbrott, sönderslitna gas- och vattenledningar, och diverse andra skador på byggnader, gator och vägar. Trafikljus har vält och skorstenar fallit samman.

– Vi har haft många jordbävningar, men jag kan inte komma ihåg att någon varit så här kraftig, sade en butiksägare i Ferndale till Los Angeles Times.

Hittills finns inga rapporter om personskador.

Jordbävningen kändes så långt söderut som centrala Kalifornien och norrut ända in i centrala delar av den angränsande delstaten Oregon.

Amerikanska myndigheter uppger att det inte finns anledning att utfärda någon tsunamivarning efter jordbävningen.

Området kring San Francisco-bukten drabbades på torsdagen och fredagen av två mindre jordskalv.

De amerikanska seismologerna uppger att det finns en viss risk, som anges till 5 till 10 procent, att ännu en större jordbävning liknande nattens, kan komma att inträffa inom den kommande veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista