Tre personer miste livet i attacken mot Togos fotbollslandslag. Foto: Darko Bandic/TPA/Scanpix.

Nya hot mot Afrikanska mästerskapen

Uppdaterad: 11:55
I Angola hotar den separatistgerilla som tagit på sig attacken mot Togos fotbollslandslag att genomföra nya attentat.

Enligt gruppen kommer attackerna att fortsätta eftersom det afrikanska fotbollsförbundet vägrat flytta på de matcher som ska att spelas i Cabindaprovinsen under de Afrikanska mästerskapen

Togos regering sa nu på morgonen att laget måste åka hem. Men Togos fotbollslandslag säger att de vill delta i de afrikanska mästerskapen, som börjar i dag, trots den brutala attacken mot laget i fredags då tre personer dödades.

Laget har återigen samlats, och kommit fram till att de vill spela för de kamrater som miste livet i attacken.

– Om vi lämnar turneringen nu så gör vi precis vad rebellerna vill, säger en av spelarna till franska medier.

De angolanska arrangörerna säger nu att de kan garantera spelarnas säkerhet och kallar attacken i fredags för "en isolerad händelse".

Landslagets hjälptränare och en talesman för laget miste livet i attacken i fredags då landslagets busskonvoj omringades av rebeller som sköt skarpt med automatvapen.

Dessutom dödades en angolansk busschaufför och flera spelare skadades. Lagets reservmålvakt vårdas nu på sjukhus i Sydafrika och för honom uppges tillståndet vara stabilt.

Afrikanska mästerskapen inleds i dag och pågår fram till den sista januari. Matcherna i Togos grupp B kommer att spelas i Cabinda-enklaven som planerat, trots hot från separatiströrelsen som tagit på sig skulden för attacken att de kommer att slå till igen.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista