Bandic lägger sin röst.

Osäkert presidentval i Kroatien i dag

I dag är den andra och avgörande omgången av presidentvalet i Kroatien. Båda kandidaterna kommer från det socialdemokratiska oppositionspartiet, och det är osäkert vem av dem som under den kommande mandatperioden kommer att få leda nationen in i EU.

I den första valomgången för tre veckor sedan vann den 52-årige juridikprofessorn Ivo Josipovic överlägset över Zagrebs borgmästare, den 54-årige Milan Bandic.

Båda har rötter i Kroatiens största oppositionsparti Socialdemokraterna, SDP.

Det intressanta med den första valomgången, den 27 december, var att det konservativa regeringspartiets kandidat åkte ut med bara 12 procent av väljarna bakom sig.

Vad som har hänt de senaste tre veckorna är att juridikprofessorn Josipovic för varje dag tappat sin trygga ledning. Många kroater anser att han saknar utstrålning och vad hjälper det då att han också är kompositör av klassisk musik.

Trots gamla korruptionsanklagelser segar motkandidaten, Zagrebborgmästaren Milan Bandic, sig framgångsrikt fram i slutspurten.

Det görs i kroatiska media många påminnelser om att Bandic är en gammal långdistanslöpare och att det finns många likheter mellan en valkampanj och ett långdistanslopp.

Bandic har i motsats till sin motkandidat röstflirtat med högern och den mäktiga katolska kyrkan.

Kroatien blev i fjol medlem i försvarsalliansen Nato, och det blir den nye statschefens uppgift att under sin mandatperiod leda landet in i EU, sannolikt sker det 2012.

Den nye presidenten blir det självständiga Kroatiens tredje efter Franjo Tudjman och den nu avgående Stipe Mesic, som för övrigt avslutade sina framgångsrika tio år som statschef med ett kontroversiellt besök i Kosovo.

Kjell Albin Abrahamson, Gdansk
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista