Angolanska fotbollsfans väntar på att Afrikanska mästerskapen ska inledas. Foto: Darko Bandic/Scanpix.

Hot stoppar inte Afrikanska mästerskapen

Uppdaterad: 21:00
I kväll inleddes Afrikanska mästerskapen i fotboll i Angola. Arrangörerna tänker genomföra turneringen trots den väpnade attacken i fredags mot busskonvojen med landslaget från Togo där tre personer dödades.

Sydafrikas president Jacob Zuma som är med på invigningsceremonin säger till journalister att attacken inte påverkar Sydafrikas VM-planer senare i år.

– Den chockerande och oacceptabla attacken bör tjäna som en sporre för Afrika och världen i övrigt att bekämpa terrorism och våld, vartän det uppträder, sa Jacob Zuma i samband med sin resa till öppningsceremonierna i Angola.

Och han sa också att den angolanska regeringen bör få stöd för att det ska bli fred och stabilitet i hela landet. Han sa att Sydafrika är och förblir beredda till 100 procent att stå som värd för VM och att händelserna i Angola inte har någonting att göra med VM i Sydafrika.

När öppningsmatchen spelas i kväll mellan Angola och Mali så är det togolesiska landslaget med på väg hem för tre dagars landssorg. Beskeden om laget ska stanna eller inte har varit motstridiga. Flera spelare har sagt att de vill spela, för att hedra sina döda kamrater, men Togos premiärminister har beordrat spelarna att komma hem. Landets idrottsminister säger dock att det är möjligt att laget sen återvänder för att ändå vara med i mästerskapet.

Attacken i fredags har svärtat Afrikas rykte. Kritiker som menar att Afrika inte är redo att arrangera stora mästerskap har fått vatten på sin kvarn.

Arrangörerna i Angola försäkrar att spelarna kan garanteras säkerhet, och att matcher precis som planerat kommer spelas i den oroliga Cabinda-enklaven. Men separatiströrelsen FLEC, som låg bakom attacken i fredags, säger att de kommer att slå till igen. De har aldrig accepterat det fredsavtal som slöts med Angolas regering 2006, och kallar Cabinda-enklaven för en krigszon.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".