Rumiana Jeleva
EU-parlamentet frågar ut

Tuff grillning väntar flera kandidater

Vid lunchtid i dag börjar Europaparlamentets utfrågning av kandidaterna till EU-kommissionen. 26 kandidater ska frågas ut, varav två kan komma att få problem.

Vid den förra utfrågningen för fem år sedan sade parlamentet blankt nej till två kandidater. Av dem som ska frågas ut den här gången är det två kandidater som riskerar att få svårt att klara utfrågningarna.

Det är Bulgariens och Rumäniens kandidater som pekats ut som dem som får svårast att överleva parlamentets utfrågning.

Rumiana Jeleva, som just nu är Bulgariens utrikesminister, kommer att få frågor och kritik för att Bulgarien inte klarat att komma till rätta med organiserad brottslighet och korruption.

En nyhetsbyrå säger till och med att det ryktas om att Jelevas man har samröre med ekonomisk brottslighet. Sant eller inte så lär ändå Jeleva få frågor om den saken. Jeleva är kandidat till posten som kommissionär för internationellt hjälparbete och krishantering.

Den andre kandidaten som kan hamna i stormens öga heter Dacian Ciolos och är kandidat till att bli jordbrukskommissionär. Ciolos har varit rumänsk jordbruksminister och under hans tid skötte Rumänien EU-bidragen så illa att utbetalningarna till och med ställdes in under en tid.

Parlamentet kan bara underkänna eller godkänna hela kommissionen. Tidigare utfrågningar visar ändå att om motståndet är stort mot enstaka kommissionärer, så kan en kandidat bytas ut eller helt enkelt få ett annat arbetsområde. Båda dom sakerna inträffade vid den förra utfrågningen för fem år sedan.

Sammanlagt frågas 26 kandidater ut under sammanlagt 78 timmar. Det börjar i dag med EU:s tilltänkta utrikesminister Catherine Ashton och slutar om drygt en vecka med Sveriges kandidat Cecilia Malmström.

Herman Melzer, Bryssel
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista