Syns inte på mässan i år.

Regeringen talar Saabs framtid med GM

I dag inleds årets upplaga av den internationella bilmässan i Detroit i USA. Samtidigt är en svensk regeringsdelegation på plats och ska i dag träffa Saabs ägare GM. Den svenske generalkonsuln i Detroit, Lennart Johansson, tror att en lösning ännu är möjlig.

– Jag tror att om det kommer fram en potentiell köpare som visar att han har tillräckligt mycket kapital och är seriös, så tror jag att GM-ledningen är klok nog att noga värdera det förslaget.

Sista ordet är inte sagt om Saab. I dag väntar nya möten mellan General Motors ledning och den svenska regeringsdelegation som är på plats här i Detroit, och som leds av statssekreterare Jöran Hägglund på näringsdepartementet.

Enligt uppgifter till Ekot planeras flera möten mellan GM och de svenska representanterna under dagen i dag.

Att GM redan ansökt om likvidation för Saab, har väckt frågor om biljätten verkligen menar allvar med att försöka genomföra en affär.

Men en av de mest ansedda bilanalytikerna här i Detroit, säger till Ekot att han är övertygad om att GM fortfarande har en försäljning som mål.

– Det är ingen tvekan om att General Motors vill sälja, säger Mark Phelan, kolumnist på Detroit Free Press. Att avveckla Saab skulle bli kostsamt för GM, både i pengar räknat och i form av dålig publicitet.

Senare i dag invigs den prestigefyllda bilmässan här i Detroit. Rader av blänkande bilar skymtade innanför avspärrningarna i går kväll, men Saab har talande nog ingen monter på mässan.

Enligt medieuppgifter har GM fått in bud från fem spekulanter som är intresserade av att köpa Saab, bland dem holländska Spyker. Men hur seriösa budgivarna är, det är svårt att avgöra tycker analytikern Mark Phelan.

– Att döma av hur mycket tid General Motors ägnar åt att tala med spekulanterna, så verkar GM i alla fall ta buden på allvar, säger Mark Phelan.

Ginna Lindberg, Detroit
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".